©Humane

Humane, bedrijf achter geflopte AI-gadget, staat nu te koop 'voor 1 miljard'

Humane, bedrijf achter geflopte AI-gadget, staat nu te koop 'voor 1 miljard'

22 mei om 10:09
Laatste update: 22 mei om 10:52

Je moet het maar durven: honderden miljoenen ophalen bij investeerders, een AI-gadget bouwen die zogenaamd de smartphone zal vervangen, die gadget laten floppen en vervolgens de toko te koop zetten voor 1 miljard dollar. Startup Humane zou dat nu proberen.

De AI Pin van Humane is ontwikkeld door voormalig Apple-medewerkers, die onder meer in het ontwerp-team voor de iPhone zaten. Zij zagen AI als de toekomst, en begonnen al voor het succes van OpenAI met een AI-gadget die je op je borst moet dragen – zonder scherm, vooral bediend met je stem. Middenin de AI-hype kwam het apparaatje eerder dit jaar uit, maar de recensies waren niet mals. De AI Pin werkt slecht: luistert niet naar commando's, reageert laat of verkeerd, wordt gloeiend heet en heeft de weinig batterij voor een hele dag gebruik.

Nu het apparaat een flop is, zoekt Humane een koper, meldt Bloomberg. Humane zou zichzelf willen laten overnemen voor een bedrag van tussen de 750 miljoen en 1 miljard dollar. Dat zou nog ingewikkeld kunnen zijn, want Humane heeft best wat imagoschade opgelopen, de problemen met de AI Pin zijn nog niet verholpen en er is nog geen zicht op een opvolger.

Misschien leuk voor OpenAI?

Humane zou nog wel in een 'zeer vroeg stadium' zijn van de eventuele verkoop. Mogelijk gaat die dus niet door: er moet immers wel iemand gevonden worden die het bedrag wil betalen. Het zou ook mogelijk zijn dat het bedrijf wordt gekocht om zijn personeel en patenten, iets dat vaker gebeurt. Misschien is Humane boeiend voor OpenAI, dat aan een eigen AI-gadget zou werken in samen werking met voormalig Apple-designhoofd Jony Ive.

Vorig jaar werd Humane nog gewaardeerd op een waarde van 850 miljoen dollar, maar dat was voordat de AI Pin zo werd afgebrand. Over OpenAI gesproken: er is 230 miljoen dollar in Humane gestoken door investeerders, en één van die mensen is OpenAI-ceo Sam Altman. Misschien maakt dat OpenAI nog wel de beste overnamekandidaat: Apple, Google, Microsoft, Meta en zelfs Amazon zijn al aardig voorzien wat betreft eigen hardware.

Meer kunstmatige intelligentie en mis niets met onze Bright-app.