©Pexels

Hollywood praat met techreuzen over AI, deze grote partijen weigeren mee te werken

Hollywood praat met techreuzen over AI, deze grote partijen weigeren mee te werken

23 mei om 22:35
Laatste update: 23 mei om 22:35

AI is steeds beter in het genereren van video's en techbedrijven willen daarom hun AI-modellen trainen met bekende films en series. Google-moederbedrijf Alphabet en Meta, eigenaar van Facebook en WhatsApp, onderhandelen nu met grote Hollywood-partijen over licenties voor het gebruik van filmmateriaal voor AI. Het leidt tot verdeeldheid in Hollywood.

Alphabet en Meta hebben volgens bronnen van Bloomberg tientallen miljoenen dollars geboden om samen te werken met bekende filmstudio's in Hollywood. Ook ChatGPT-maker OpenAI zou soortgelijke gesprekken hebben gevoerd. 

Het probleem voor Hollywood is dat AI zowel goed als slecht kan uitpakken. Voor Hollywood is het positief dat AI de kosten kan verlagen, maar de filmindustrie is tegelijk enorm bang dat het acteurs en andere makers banen gaat kosten. En dat AI-bedrijven bestaande films stelen om hun modellen te trainen.

Disney en Netflix weigeren medewerking

Warner Bros. Discovery heeft al gezegd bepaalde programma’s, maar niet allemaal, aan de AI-bedrijven te willen licenseren. Andere bedrijven zoals Disney en Netflix hebben gezegd helemaal niet te willen dat hun content gebruikt wordt voor AI. Zij willen alleen op andere manieren samenwerken met de AI-bedrijven.

De vraag is uiteindelijk nog wel of het aan de studio’s is om hun films aan AI-bedrijven te licenseren. Het is namelijk ook heel goed voor te stellen dat de acteurs die in de film voorkomen hier graag iets over te zeggen hebben, voordat ze door een AI-kloon hun baan verliezen.

Scarlett Johansson woest op OpenAI

Deze week raakte OpenAI in opspraak vanwege het gebruik van een AI-stem die erg lijkt op die van Scarlett Johansson. Volgens de actrice heeft het bedrijf zonder haar toestemming haar stem gekopieerd. De kwestie dreigt uit te draaien op een rechtszaak, die OpenAI volgens experts waarschijnlijk zal verliezen.

Lees meer over streaming en mis niets met onze nieuwsbrief.