© Freepik

Google zet zichzelf voor schut met gênante AI-resultaten

Google zet zichzelf voor schut met gênante AI-resultaten

23 mei om 23:58
Laatste update: 24 mei om 00:29

Met een nieuwe AI-functie belooft Google je zoekervaring te verbeteren, doordat je in de zoekresultaten meteen antwoorden op vragen krijgt. Maar die antwoorden kun je niet vertrouwen. Dat maakt een beschamend voorbeeld, dat deze week viral ging, opnieuw pijnlijk duidelijk.

Na de lancering van Google Bard vorig jaar bleek meteen dat de AI-chatbot aan de lopende band onzin uitkraamde. Zo vertelde Google Bard ons dat Mark Rutte getrouwd is en drie kinderen heeft. Bard werd opgevolgd door Google Gemini en ook de zoekmachine krijgt de komende tijd steeds meer AI in de zoekresultaten. Google startte onlangs namelijk met de uitrol van zijn AI Overviews in de VS. Maar die AI-blokken staan nog steeds vol met fouten en ze geven soms nogal verontrustende adviezen. 

De kaas valt van je pizza? Voeg lijm toe

Een voorbeeld van hoe 'slim' de AI van Google is, ging de afgelopen dagen viral en gaat over kaas op je pizza. Op de vraag wat je eraan kunt doen als kaas snel van je pizza valt, antwoordde Google zelfverzekerd: "Voeg wat lijm toe. Meng ongeveer een achtste kopje Elmer’s lijm door de saus. Niet-giftige lijm zal werken."

Waar de Google AI dit 'advies' vandaan haalde? Het lijkt gebaseerd te zijn op een grapje van een Reddit-gebruiker van ruim tien jaar geleden. Google heeft erkend dat er nog veel fouten in de AI-functie kunnen zitten. Desondanks gebruikt het bedrijf zijn AI-modellen op een steeds grotere schaal om gebruikers informatie voor te schotelen.

Beschamende fouten

In Amerikaanse media zijn de afgelopen dagen talloze voorbeelden van beschamende fouten in Google's AI Overviews verschenen. Zelfs bij simpele feiten over Amerikaanse presidenten ging het nog mis. Ook ontstond er ophef over wat de AI van Google verklaarde over de voordelen van tabak, waaronder dat je het zou kunnen gebruiken om je tanden te bleken. 

"De voorbeelden die we hebben gezien zijn over het algemeen zeer ongebruikelijke vragen en zijn niet representatief voor de ervaringen van de meeste mensen", reageert een Google-woordvoerder. "Onze systemen zijn erop gericht om automatisch te voorkomen dat inhoud die ons beleid schendt in de AI Overviews verschijnt. Als er toch content verschijnt die het beleid schendt, ondernemen we passende actie."

Als je de oude Google-zoekmachine terugwilt, zonder poespas en reclame, lees dan deze tip.

Lees meer nieuws over AI en blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal.