©Unsplash/Apple

Apple legt uit: zo zit het met iOS-bug die verwijderde foto's terugzet

Apple legt uit: zo zit het met iOS-bug die verwijderde foto's terugzet

24 mei om 10:31

Apple bracht deze week dan wel een iOS-update uit die de bug oploste waardoor in zeldzame gevallen verwijderde foto's ineens terugkwamen. Maar uitleg gaf Apple nog niet over het vreemde probleem, tot nu.

Het klonk heel alarmerend: foto's die je verwijderd hebt, kunnen ineens weer terugkeren. Hoe zit dat? Als je foto's verwijdert, zijn ze dan wel echt weg of zwerven ze tot in de eeuwigheid rond in online backups? Apple zei bij het verschijnen van de update al dat het ging om een 'zeldzaam probleem', maar lichtte niet toe hoe het nu precies zat. Het bleef gissen, maar nu hebben we gelukkig een antwoord – wel een beetje een technisch verhaal.

De terugkerende foto's zijn te wijten aan een bug tussen iCloud Foto's en de lokale opslag van de gebruiker, zegt Apple in een verklaring tegenover 9to5Mac. Als gebruikers een foto verwijderen in de Foto's-app op hun iPhone of iPad, dan wordt die ook daadwerkelijk verwijderd uit de app en uit de iCloud Foto's backup.

Maar in sommige gevallen werd het foto-bestand dus níét van het apparaat zelf verwijderd. Foto's staan namelijk zowel opgeslagen in de cloud, maar vaak ook als lokale kopie: als bestanden in een niet voor gebruikers bedoelde mappenstructuur. Door databasecorruptie bleven sommige van die lokaal opgeslagen versies van foto's staan, ook al was de foto verder wel verwijderd. Vervolgens zorgde de bug in iOS 17.5 ervoor dat die lokaal opgeslagen foto's hersteld werden en dus ineens weer in de Foto's-app van de gebruiker opdook.

Niet in iCloud Foto's, wel in iCloud Backup

Sommige gebruikers zijn tussendoor natuurlijk van apparaat gewisseld: er zijn meldingen van foto's uit zelfs 2010 die ineens weer opduiken. Hoe kan dat dan? Nou, volgens Apple zijn die corrupte, lokaal achtergebleven versies van het apparaat gewoon door iCloud Backup opgeslagen, en zo op een nieuw apparaat terechtgekomen. Of als gebruikers een apparaat-tot-apparaat transfer doen, dan zouden de bestanden ook beschikbaar blijven.

Er lijkt dus geen sprake van een enge situatie waarbij iCloud Foto's stiekem gewoon bewaart terwijl je denkt dat ze verwijderd zijn. Apple stelt niet hoeveel mensen er door de bug zijn getroffen, waarschijnlijk omdat dat niet te achterhalen is. Apple houdt vast niet bij in hoeveel gevallen de Foto's-app een corrupt bestand herstelt en terugzet. Het zou echter nog steeds een 'zeldzaam' probleem zijn.

Ben je wel getroffen en zie je foto's die je hebt verwijderd terugkeren? Dan moet je die weer verwijderen na de update naar iOS 17.5.1, maar daarna keren ze als het goed is niet meer terug.

Meer iOS en mis niets met onze Bright-app.