© Craig Doty II

Tesla-rijder ontsnapt aan de dood nadat rijhulpsysteem een trein niet zag

Tesla-rijder ontsnapt aan de dood nadat rijhulpsysteem een trein niet zag

24 mei om 22:49

Een Amerikaanse Tesla-eigenaar kwam met zijn auto bijna onder een trein terecht, doordat Tesla's rijhulpsysteem Full Self-Driving niet ingreep. Hij deelde beelden van het incident met Amerikaanse media om aan te tonen hoe het systeem tekortschoot.

De Amerikaan Craig Doty II reed in zijn Tesla met het rijhulpsysteem Full-Self Driving (FSD) aan. Toen hij in de mist een spoorwegovergang naderde, vergat zijn Tesla te stoppen voor de trein die voorbijreed, waarna de auto crashte. Daarbij belandde de auto gelukkig net niet onder de trein.

Duidelijk zichtbaar ondanks de mist

Ondanks de naam van het systeem benadrukt Tesla dat de FSD-modus er niet voor zorgt dat de auto zelfrijdend is. De bestuurder erkent dat hij degene is die verantwoordelijk was voor het ongeluk. Tegelijk geeft hij aan dat de FSD-modus in zijn auto gewoon niet goed werkte. Hoewel het mistig was, kon je namelijk ook op de camera’s van de Tesla duidelijk zien dat er een trein aankwam. De man heeft de beelden van het ongeluk gedeeld met Amerikaanse tv-zenders.

Handen aan het stuur

De FSD-modus is overigens niet gratis: het kost 8000 dollar om aan te schaffen. Het incident is weer een reminder om altijd je handen aan het stuur te houden, ook al gebruik je een rijhulpsysteem. Dat is ook wat je volgens Tesla altijd moet doen.

Craig is er met alleen materiële schade vanaf gekomen, want hij kon net op tijd een remingreep doen en de auto wegsturen van de trein. Tesla weigert, zoals gebruikelijk, commentaar te geven.

Onderzoeken en rechtszaken

Er lopen al langer onderzoeken van verschillende toezichthouders naar de veiligheid van Tesla's rijhulpsystemen AutoPilot en FSD. Tegen het automerk zijn ook meerdere rechtszaken aangespannen vanwege de rol van zijn rijhulpsystemen bij ongelukken.

Lees meer over EV’s en abonneer je op onze nieuwsbrief.