Microsoft neemt definitief afscheid van spraakassistent Cortana

©Microsoft

Microsoft neemt definitief afscheid van spraakassistent Cortana
25 mei om 15:32

Ze had bijna Bingo geheten, maar zoveel geluk heeft Cortana helaas niet. De spraakassistent van Microsoft gaat officieel verdwijnen. 

Apple heeft Siri, Google heeft Gemini en Amazon heeft Alexa, maar Microsoft neemt afscheid van zijn spraakassistent Cortana. Cortana werd bekend in de gameserie Halo en werd al snel omarmd bij Microsoft als digitale assistent. Echter is het nu over en uit met dit hulpmiddel. We schreven eerder al dat Windows 11 24H2 eraan komt en die komst gaat gepaard met afscheid van wat bekende Windows-mogelijkheden, waaronder Wordpad en Tips. Het kladblok en de tips om Windows slimmer te gebruiken gaan met pensioen en de spraakassistent gaat met ze mee.

Windows 11 24H2

De preview van die 24H2-versie is nu beschikbaar voor Insiders binnen het Release Preview Channel van Microsoft. Eerder haalde het de losse app van Cortana al offline, maar uiteindelijk verdwijnt ze dus ook als mogelijkheid die is vervlochten door Windows. Met Cortana kun je je kalender beheren, lijstjes maken, wekkers instellen, apps openen, feitjes en informatie opzoeken en zowel horen wanneer je weer een meeting hebt als direct naar een Microsoft Teams-meeting toegaan. Cortana werd geïntroduceerd in Windows 10 en is onder andere beschikbaar in het Engels, Spaans, Duits, Frans en Italiaans. Een Nederlandse versie is er nooit geweest.

Cortana

Cortana is net als andere slimme assistenten bedoeld om je wat snelheid te bieden in het gebruik van Windows, maar ook je efficiënter te laten werken en tijd te besparen. Je kunt hardop tegen Cortana spreken, die vervolgens je verzoek in tekst noteert en hierop een antwoord formuleert. Hoe meer je het gebruikt, hoe beter het begrijpt waar je naar op zoek bent. Althans, dat was zo: Cortana stopt binnenkort dus te bestaan. 


Wil je meer weten over de nieuwe versie van Windows 11, lees dan Grote update van Windows 11 is nu al te downloaden, dit is er nieuw