© Unsplash

VS ontwikkelt draadloos oplaadbare drones die eindeloos kunnen vliegen

VS ontwikkelt draadloos oplaadbare drones die eindeloos kunnen vliegen

28 mei om 21:10

DARPA, het onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Defensie verantwoordelijk voor de ontwikkeling van militaire technologie, wil drones die draadloos op afstand kunnen worden opgeladen. Daardoor zouden ze eindeloos lang kunnen blijven vliegen.

DARPA maakte in 2021 al 500.000 dollar vrij om onderzoek naar de technologie te financieren. Dat geld ging naar de Universiteit van Texas. De universiteit kondigt nu in een persbericht aan dat het nogmaals 250.000 dollar ontvangt van DARPA om het onderzoek voort te zetten.

De universiteit gebruikt de middelen eigenlijk om een grotere versie te maken van dezelfde technologie die draadloos opladen van je telefoon mogelijk maakt. Draadloos opladen werkt door elektromagnetische golven met een lage frequentie te versturen over een zeer korte afstand. Die worden opgevangen door een spoel in je telefoon en vervolgens omgezet in elektriciteit die naar de batterij gaat.

Moeilijker dan gewoon draadloos laden

De onderzoekers aan de Universiteit van Texas ontwikkelen draadloos opladen vanaf een grotere afstand. Dat is veel moeilijker, omdat elektromagnetische golven aan kracht verliezen hoe verder ze reizen. De oplossing is volgens de onderzoekers om een reeks zenders en kleine antennes te gebruiken om de golven langs een specifiek pad te laten gaan. Daarvoor moet een drone wel altijd in een rechte lijn zichtbaar zijn.

Het doel is om uiteindelijk een drone te hebben die kan blijven vliegen, zolang die kan worden opgeladen. Maar de technologie kan volgens de onderzoekers ook nuttig zijn buiten de militaire wereld. Zo zou het uiteindelijk ook mogelijk moeten worden om elektrische voertuigen en smartphones vanop afstand op te laden. DARPA staat wel vaker aan de wieg van toepassingen die we allemaal gebruiken, zoals GPS en internet.

Meer wetenschap, en mis niets met onze Bright-app.