©Volkswagen

Volkswagen belooft opnieuw: elektrische auto van 20.000 euro komt er, in 2027

Volkswagen belooft opnieuw: elektrische auto van 20.000 euro komt er, in 2027

29 mei om 11:31

Ondanks mislukte plannen voor een samenwerking met Renault, houdt Volkswagen vast aan de komst van een 'ID.1', een kleine, elektrische Volkswagen met een prijs vanaf 20.000 euro. In 2027 zou het zover zijn.

Eerder deze maand werd bekend dat de Volkswagen en Renault het niet eens konden worden over het gezamenlijk ontwikkelen van een betaalbare elektrische auto. Maar Volkswagen houdt toch vast aan de wens, en gaat het dan maar zelf doen, zegt VW-topman Oliver Blume in een verklaring.

Volkswagen wil in 2027 een kleine EV op de markt hebben met een prijs vanaf 20.000 euro – niet eronder dus, zoals het gezamenlijke doel van VW en Renault was. "Het gaat over elektrische mobiliteit op instapniveau van Europa voor Europa", aldus Volkswagen-topman Blume. "Daarbij combineren we een duidelijke toewijding aan Europa als industriële locatie, een Europees industriebeleid en handelen we uiteindelijk in het belang van Europese klanten."

Met de kleine wagen sorteert Volkswagen dus voor op de komst van kleine Chinese concurrenten. Want nu de markt voor grote en middelgrote elektrische auto's een ruim aanbod heeft, blijft het instap-segment als slagveld over. Volkswagen wil de kleine auto het liefst zo lokaal mogelijk ontwikkelen, om de kosten laag te houden. Dat moet volgens Volkswagen, want de Chinese dreiging is volgens het bedrijf enorm. De Europese autosector heeft twee tot drie jaar om zich daarop voor te bereiden, aldus Volkswagen.

'Nieuwe standaard'

Ondanks de lage prijs mogen we best wat verwachten van de ID.1, zegt VW-merktopman Thomas Schaefer. Hij spreekt van een nieuwe standaard wat betreft technologie, ontwerp en kwaliteit. "Eén ding is duidelijk: elektromobiliteit vanuit Europa voor Europa kan alleen slagen met politieke steun en concurrerende kadervoorwaarden", zei Schaefer.

Hij zal daarmee ook importsancties voor Chinese auto's bedoelen. In de VS gingen die sancties naar 100 procent, Europa heeft het percentage nog niet vastgesteld – experts zeggen dat de EU hoog moet inzetten.

Meer elektrisch rijden en mis niets met onze Bright-app.