In Oostenrijk loopt de postbode gewoon je huis binnen

©bloomberg

In Oostenrijk loopt de postbode gewoon je huis binnen

Door het online shoppen worden er steeds meer pakkettten verstuurd, dat geeft nieuwe uitdagingen wanneer mensen niet thuis zijn. In Oostenrijk kan de postbode nu de voordeur zelf open doen.

Wanneer je niet thuis bent dan eindigt het pakket voor je deur, bij de buren of weer in het depot. Voor zowel de bezorger als de ontvanger vervelend en extra werk. Het beste is wanneer het pakket direct in huis afgeleverd kan worden. Hoe doe je dat wanneer je niet thuis bent?

Binnen zonder kloppen

De Oostenrijkse postbodes kunnen vanaf nu zomaar je huis binnenlopen. Dat klinkt erger dan het is. Ten eerste moet je daar toestemming voor geven, lopen ze alleen binnen wanneer je er niet bent en alleen wanneer er een pakket is dat niet door de brievenbus kan.

Hoe werkt het?

Wanneer je als Oostenrijker wil meedoen heb je een slim slot nodig. Men heeft een deal gesloten met het Oostenrijkse Nuki. Om de postbezorger binnen te kunnen laten komen moet je in bezit zijn van het 289 euro kostende slimme slot.

De postbode kan het slot openen met een mobiel toestel, het pakket op de speciale deurmat leggen en de deur weer sluiten.

Controverse

Volgens de Oostenrijkse post is de belangstelling overweldigend. Meer dan 2000 mensen hebben zich binnen 24 uur aangemeld voor kosteloze dienst. Tegenover deze enthousiaste deelnemers staan waarschijnlijk even zoveel kritische bewoners. Een vreemde zomaar toegang geven tot je eigen domein, dat voelt apart.