©Unsplash

Ticketmaster gehackt: hackergroep beweert 560 miljoen klantgegevens te hebben

Ticketmaster gehackt: hackergroep beweert 560 miljoen klantgegevens te hebben

30 mei om 13:53

Kaartverkoopsite Ticketmaster zou van 560 miljoen persoonlijke gegevens beroofd zijn, zo beweert hackersgroep ShinyHunters. De groep zou namen, adressen, mailadressen, telefoonnummers, creditcardgegevens en ticketaankopen in het bezit hebben. Ticketmaster heeft de hack nog niet bevestigd en het is ook nog niet bekend of Nederlandse klanten de dupe zijn.

ShinyHunters zou bewijs van de hack op het darkweb geplaatst hebben, met een prijskaartje van 500.000 dollar. De groep eist daarnaast losgeld om de gegevens niet vrij te geven. Ticketmaster zelf heeft nog niet gereageerd op de bewering, maar de Australische overheid is al bezig met een onderzoek. De FBI heeft zijn hulp aangeboden, zo zegt een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade. 

Pas op voor phishing als je een Ticketmaster-account hebt

Er lijken geen wachtwoorden bij de hack te zitten, maar de gestolen gegevens zijn genoeg voor phishing of om identiteitsfraude te plegen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwt iedereen daarvoor, met name mensen die recent een kaartje gekocht hebben via Ticketmaster. Ze weten nog niet of er Nederlandse gegevens in de hack zitten. Ticketmaster heeft volgens de wet 72 uur de tijd om een datalek te melden en de slachtoffers te informeren.

De NOS sprak met beveiligingsonderzoeker Matthijs Koot, die denkt dat het aanbod van ShinyHunters echt is. "Deze groep is heel bekend en heeft in het verleden altijd waargemaakt wat ze beweerd hebben. Ze hebben ook al meerdere grote incidenten op hun naam staan en hebben nu ook al voorbeeldgegevens gepubliceerd. Dus het heeft er alles van weg dat dit echt is."

Lees meer over veiligheid en abonneer je op onze nieuwsbrieven.