Private maanmissie Dearmoon is geannuleerd

© Dearmoon Project

Private maanmissie Dearmoon is geannuleerd
2 juni om 11:00

De private maanmissie Dearmoon, gepland door de Japanse miljardair Yusaku Maezawa, is geannuleerd. Dit zou de eerste particuliere vlucht rond de maan zijn geweest. 

Dearmoon werd in 2018 aangekondigd. Maezawa zou samen met een handjevol artiesten, waaronder muziekmaker Steve Aoki en YouTuber Everyday Astronaut, een vlucht rond de maan maken. Dat moest gebeuren met Starship, de volledig herbruikbare raket die SpaceX ontwikkelt.

Iedereen kreeg de kans om zich in te schrijven voor de missie. Meer dan een miljoen mensen namen deel aan de selectie. Maezawa kondigde eind 2022 aan wie hij had geselecteerd. Het plan was om het jaar erop naar de maan te vliegen, maar dat leek meteen heel onrealistisch. Starship, de raket die gebruikt moest worden, had ten tijde van de aankondiging nog niet eens een onbemande testvlucht achter de rug.

Starship nog niet klaar

In 2023 erkende het Dearmoon-project dat een lancering in 2023 onmogelijk was. De missie werd toen uitgesteld voor de nabije toekomst. Intussen zijn drie testvluchten uitgevoerd met Starship, waaruit blijkt dat de raket nog een lange weg te gaan heeft voor die onbemande, laat staan bemande vluchten naar de ruimte kan uitvoeren. Om die reden wordt Dearmoon nu volledig geannuleerd

SpaceX blijft intussen stappen zetten om Starship de ruimte in te krijgen. Het bedrijf wil in juni een vierde testvlucht uitvoeren. Het doel is ditmaal om aan te tonen dat de raket gecontroleerd kan terugkeren naar de aarde. Daarnaast wil het zorgen dat de eerste rakettrap, de Super Heavy Booster, een zachte landing kan maken in de oceaan. Tijdens de vorige testvlucht lukte dat niet, maar er werd wel een aantal andere belangrijke mijlpalen behaald

Lees meer over ruimtevaart, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.