©Apple

Nog maar een week tot iOS 18: dit kun je wel (en niet) verwachten

Nog maar een week tot iOS 18: dit kun je wel (en niet) verwachten

3 juni om 20:35
Laatste update: 4 juni om 11:01

Hoewel er vooral wordt gespeculeerd over een nieuwe, betere Siri (lees: eentje die het wél weet), mogen we niet vergeten dat er ook nog "gewone" features zijn waar Apple achter de schermen aan heeft gewerkt. We zetten de geruchten graag voor je op een rijtje.

Terwijl we met ongeduld wachten op Apple's jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgende week maandag, wordt er zoals gewoonlijk volop gespeculeerd over wat we ongeveer mogen verwachten. Maar ook, wat we niet mogen verwachten. Hoewel het evenement al suggereert dat het niet draait om hardware, maar om software, weerhoudt dat Apple er niet van om zo af en toe toch stiekem een nieuwe gadget te presenteren. Vorig jaar was dat bijvoorbeeld Apple's nieuwste VR-headset, de Vision Pro, en het jaar daarvoor twee MacBooks.

Deze editie liggen er echter helaas geen gadgets onder de kerstboom, als we de nieuwsbrief Power On mogen geloven tenminste. Maar wel nieuwe software-functies, en die delen we maar al te graag met je hieronder.

Apps zonder zwaartekracht

Je thuisscherm krijgt wellicht wat meer vrijheid. Zo zou je apps en widgets namelijk gemakkelijker en flexibeler moeten kunnen organiseren. Volgens eerder genoemde bron zou je namelijk apps overal op je scherm moeten kunnen plaatsen. Precies, zonder dat deze gelijk aansluiten op de rest. Zo kun je die ene app dus in de hoek zetten als die weer eens stout is, of gewoon zo dicht mogelijk in de buurt van je duim moet zitten. Wel zo handig, vooral als je dit al gewend was met widgets op de iPad. Overigens lijkt deze feature een beetje afgekeken van Android, die ondersteunt dit namelijk al langer. Ach ja, zoals de uitdrukking luidt: beter goed gejat dan slecht bedacht.

App-iconen met een kleurtje

Hoewel sommige apps tegenwoordig al de mogelijkheid bieden om hun app-icoon aan te passen, is dit vaak beperkt tot een handvol kleuren. Volgens Bloomberg zullen iPhone-bezitters straks echter ook zelf de kleur kunnen kiezen van bepaalde apps. Denk bijvoorbeeld aan roodgloeiend voor je telefoon of mailbox, of groen voor je bankapp. Natuurlijk wijzig je dan niet de kleur van Bright, laten we wel wat grenzen stellen. Toch zou deze update blijkbaar bedoeld zijn om je thuisscherm nog persoonlijker te maken. En een nog persoonlijkere relatie met je telefoon, wie wil dat nu niet?

Meerdere wegen naar Cupertino

Als je momenteel een route plant via Apple Maps, dan worden je nu standaard een aantal vaste routes aanbevolen. Maar natuurlijk zijn er meer manieren om ergens te komen, en dat lijkt Apple zich nu ook te beseffen. Straks zul je namelijk waarschijnlijk meer controle hebben over de exacte route die de app voor je zal uitrekenen. Hoewel Apple nu dus al enige flexibiliteit biedt, zal dit naar verluidt nog verder worden uitgebreid, aldus 9to5Mac. Het zou daarnaast interessant kunnen zijn om deze zelfgemaakte routes vervolgens te delen met anderen, maar ook dat zullen we moeten afwachten.

Meer controle in je bedieningspaneel

Als je wel eens op je iPhone omhoog swipet om vervolgens een nummer te skippen, of snel even je smart home wil bedienen, dan hebben we goed nieuws. Deze onderdelen zullen namelijk een nieuw ontwerp krijgen, evenals de rest van het bedieningspaneel. Zo zou je kennelijk meer controle krijgen over de layout, die momenteel nogal is vastgesteld. Volgens Bloomberg zouden de muziek- en HomeKit-widgets in ieder geval de grootste upgrade krijgen.

Meer opmaak voor tekstberichten

Zoals we afgelopen vrijdag al met jullie deelden, zal er hoogstwaarschijnlijk een nieuwe functie komen om tekst op te maken door deze te voorzien van speciale effecten. Deze zou je kunnen gebruiken in je Berichten-app, vergelijkbaar met hoe je tegenwoordig in veel apps al de mogelijkheid hebt om tekst vetgedrukt, cursief of onderstreept te maken. Het zou in ieder geval een relatief grote update zijn als het aankomt op Berichten (iMessage) en laat duidelijk zien dat Apple zich met deze app wil blijven onderscheiden van de rest.

Mooiere instellingen

Je hoort het goed, een visuele upgrade voor je Instellingen-app. Niet de meest spannende app om het over te hebben, maar wellicht wel de meest gebruikte. Tenminste, als je zoveel schakelt met Bluetooth-apparatuur als wij soms doen. De app zal naar verluidt in ieder geval beschikken over een vernieuwde interface, die je ook gelijk beter zou kunnen organiseren en doorzoeken. Hoewel er nu al een zoekfunctie beschikbaar is in de Instellingen-app, zal deze dus wellicht nog beter dingen kunnen terugvinden?

Meer Apple en WWDC, en mis niets met onze Bright-app.