©Intel

Intel kiest radicaal andere koers met nieuwe Lunar Lake-chips, terug in de race?

Intel kiest radicaal andere koers met nieuwe Lunar Lake-chips, terug in de race?

4 juni om 12:57
Laatste update: 4 juni om 13:00

Intel werd de afgelopen jaren van links en rechts ingehaald door AMD, Nvidia, Apple en Qualcomm. Nu onthult de chipmaker zijn nieuwste lichting en daarmee een totaal nieuwe koers.

Met de Meteor Lake-chips van vorige jaar luidde Intel zijn grootste ommekeer in 40 jaar al aan. Maar het bedrijf is een olietanker en een de koers is niet in één keer gewijzigd. Daarom nu de volgende stap, en nog belangrijker: Lunar Lake, de nieuwe laptop-chips van Intel, die vanaf later dit jaar in laptops worden geleverd, maar ook bijvoorbeeld in handheld-gamecomputers.

Intel is bekend van zijn tik-tok-methode: chips worden het ene jaar sneller, het jaar erop zuiniger, enzovoorts. Nu niet: de Lunar Lake-chips zijn een totaal nieuw system-on-a-chip-ontwerp. Relatief nieuw voor Intel, dat nog altijd werkte met losse geheugensticks. Die nieuwe SoC van Intel belooft een drie keer grotere AI-accellerator, met een vier keer grotere rekenkracht dan zijn voorgangers. Het gaat om 40+ TOPS, oftewel Trillions Operations Per Second.

De onlangs onthulde Copilot+-laptops van Microsoft met de nieuwe Qualcomm Snapdragon X-chips claimen ook dergelijke AI-prestaties, en ook Apple's nieuwste M4-chip zit in die regionen. En Intel zegt nu dus ook mee te kunnen op AI-vlak. Verder bieden de Intel Lunar Lake-chips een 14 procent sneller rekenvermogen bij dezelfde kloksnelheid als zijn voorganger, 50 procent betere grafische prestaties en tot wel 60 procent betere batterijprestaties dan de chip van vorig jaar.

Bekend recept

Toch houdt Intel ook bij dit ontwerp vast aan zijn x86-architectuur, waar de concurrentie zijn sterke prestaties allemaal behaalt met ARM-chips. "Dit is x86-kracht zoals je het nog nooit eerder hebt gezien", stelt Intel-technische marketeer Rob Hallock, die ook denkt dat Intel zijn concurrent Qualcomm ook "absoluut" zal verslaan.

Intel stapt af van zijn plan waarbij chips een apart, extra zuinig onderdeel hadden. Dat bleek niet te werken, dus wordt nu een vrij bekende strategie weer aangegrepen: de helft van de processorkernen werkt zuinig, de andere helft doet het zware werk. Het zijn er 4 om 4 in de Lunar Lake-chips, en er is ook een nauwere samenspraak met Microsoft. Dat moet ervoor zorgen dat Windows straks zoveel mogelijk de zuinige kernen gebruikt, en pas bij echt zware belasting de zwaardere kernen aanspreekt.

Die aanpak zorgt ervoor dat Microsoft Teams op de Lunar Lake-chips 35 procent minder stroom verbruikt dan op chips van vorig jaar. En omdat de geheugenchips in de chips gebakken zijn, wordt nog eens 40 procent aan energie bespaard. En ook WiFi 7 zit in de chip. Bovendien moeten de draadloze verbindingen nu veel sneller opstarten als je je laptop uit de slaapstand haalt: een bekend probleem bij Windows-laptops die soms nog seconden lang aan het zoeken zijn naar de wifi – een luxeprobleem misschien, maar fijn dat het wordt opgelost.

Dit kan een winnaar zijn

De nieuwe reeks Lunar Lake-laptops verschijnt later dit jaar, met tot wel 80 verschillende ontwerpen, stelt Intel. Daarmee lijkt de chipmaker de concurrentie net op tijd bij te benen, en misschien zelfs te snel af te zijn. Want als Intel echt de prestaties van de nieuwe Qualcomm-chip kan bijbenen, inclusief alle AI-functies en Copilot+, met een groter aantal configuraties en ook nog eens met de voor Windows vertrouwde x86-architectuur, is dat voor iedereen fijn. Gebruikers krijgen snellere, zuinigere laptops en software-ontwikkelaars weten zeker dat al hun apps gewoon werken.

Meer Intel en mis niets met onze Bright-app.