Microsoft luidt het tijdperk van de AI PC in met deze nieuwe Surface-laptop

©Microsoft

Microsoft luidt het tijdperk van de AI PC in met deze nieuwe Surface-laptop
20 mei om 21:17
Laatste update: 20 mei om 21:42

Microsoft en andere bekende pc-fabrikanten hebben een nieuwe generatie laptops met Qualcomm-chips aangekondigd. De nieuwe computers hebben een focus op AI. Zo onthulde Microsoft zijn nieuwe Surface Laptop, die een fors langere batterijduur heeft gekregen.

Het zat eraan te komen: een nieuwe Microsoft-laptop, deze keer ontwikkeld voor AI, met Qualcomm-chips gebaseerd op de Arm-architectuur. De naam is kortweg 'Surface Laptop', dit keer zonder nummering. Ook Samsung, Asus, HP, Acer, Dell en Lenovo hebben vanavond hun nieuwe laptops onthuld met dezelfde Qualcomm Snapdragon X-chips. Zoals je mag verwachten, opent dit vooral deuren als het aankomt op nieuwe functies met AI.

Microsoft vergeleek de nieuwe Surface Laptop tijdens de presentatie meerdere keren met Apple's MacBook Air. Daarnaast onthulde het bedrijf vanavond zijn nieuwe Surface Pro, een directe concurrent van de iPad Pro.

Sneller en betere batterijduur

De nieuwe Surface Laptop is volgens Microsoft 80 procent sneller dan de vorige. De laptop biedt 22 uur batterijduur bij het afspelen van video's. Dat is volgens Microsoft bijna het dubbele van de batterijduur van de voorganger Surface Laptop 5. De batterijduur kan zich volgens het bedrijf meten met die van de MacBook Air. 

De nieuwe Surface Laptop is er met schermen van 13,8 en 15 inch. Het gewicht van de laptops is respectievelijk 1,34 kg en 1,66 kg. De maximale schermhelderheid is 600 nit. Qua geheugen begint hij vanaf 16 GB, en 256 GB SSD aan opslag, maar dat is uit te breiden naar 1 TB. Daarnaast is er ondersteuning voor WiFi 7, twee USB-C-poorten, een USB-A-poort, en een 1080p-camera.

De laptop zal verkrijgbaar zijn in vier kleuren: blauw, zwart, platinum en zand. Prijzen beginnen vanaf 1000 dollar voor de 13,8-inch versie en 1200 dollar voor de 15 inch variant. De Nederlandse prijzen volgen later.

Copilot Plus PC

Je zult de naam Copilot inmiddels wel kennen, maar nu breidt Microsoft deze AI-assistent dus uit naar zijn hardware. Het grootste verschil op dit vlak is dan ook de NPU, dat staat voor Neural Processing Unit. Oftewel, een onderdeel dat vergelijkbaar met de GPU en CPU verantwoordelijk is voor zijn eigen rekenopdrachten, specifiek voor AI.

Je zult dit dan ook vooral merken bij het uitvoeren van bepaalde AI-gerelateerde handelingen, zoals het bewerken van een video of een foto. Hoewel dit vroeger invloed had op de algehele performance van je computer, zou dit nu geen effect moeten hebben op andere programma's. Bovendien maakt deze architectuur nieuwe software mogelijk, waar Microsoft ook mee heeft uitgepakt. Inmiddels zijn er diverse softwareontwikkelaars die zich hebben aangesloten, waaronder Adobe.

<iframe width="560" height="315" frameBorder="0"></iframe>

Lees meer nieuws over Microsoft en mis niets met onze nieuwe app.