©NASA

EINDELIJK! De Boeing Starliner is onderweg naar het ISS

EINDELIJK! De Boeing Starliner is onderweg naar het ISS

5 juni om 19:34

Boeing was jarenlang DE naam op het gebied van luchtvaart, dat zit de laatste tijd een beetje tegen. Ook in de ruimtevaart zit het tegen, maar vandaag was het eindelijk tijd voor lift-off!

NASA wil niet op een paard wedden en daarom bedacht dat het twee bedrijven wil hebben die astronauten van en naar het ISS kan brengen. In 2014 wees het Boeing en SpaceX aan als particuliere bedrijven. Boeing kreeg 2,4 miljard dollar mee en ging aan de slag om de Starliner te ontwikkelen.

Tegenslag

Vandaag was het dan eindelijk zo ver. Na 10 jaar vertragingen en tegenslagen en twee afgebroken lanceringen met bemanning was het vandaag zover. Vanaf Cape Canaveral vertrok de Starliner om na een vlucht van 24 uur bij het internationale ruimtestation aan te komen.

Daar wacht het volgende spannende onderdeel van de reis. De Starliner moet koppelen met het ISS waarna de astronauten kunnen overstappen voor een verblijf van een week. Voor de Starliner is dat overigens niet de eerste keer. Het ruimtevaartuig is al een keer gekoppeld tijdens een onbemande vlucht.

Lachertje

Natuurlijk is het prachtig dat men eindelijk het eerste grote doel heeft bereikt, een bemande missie naar de ISS. Toch heeft dit hele project een zure nasmaak. Er is zoveel mis gegaan in de 10 jaar van ontwikkeling. Zo ontdekte het in 2022 na een onbemande vlucht dat de tape die de bekabeling in de capsule bedekte  brandbaar was. Kilometers kabel moest vervangen worden.

In mei was de eerste poging om met bemanning de ruimte in te gaan, deze mislukte door een probleem met zuurstof klep. Op 1 juni werd de tweede poging vlak voor de lancering gestopt door een foutmelding, maar vandaag was het dan eindelijk tijd voor lift-off.

Overigens vliegt SpaceX al vijf jaar lang mensen naar het ISS en heeft het er al tien vluchten opzitten.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.