Nieuwe MacBooks en iPads bevatten stiekem een geheim onderdeel

©Apple

Nieuwe MacBooks en iPads bevatten stiekem een geheim onderdeel
6 juni om 10:34
Laatste update: 6 juni om 11:28

Apple blijkt al een tijdje stiekem onderdelen toe te voegen aan zijn nieuwste Macs en iPads. Het smart home-onderdeel doet nu nog niks, maar wordt in de toekomst vermoedelijk geactiveerd.

Het gaat om een Thread-radio, en die zit in de MacBook Air en Pro en iMac met M3-chip, de nieuwe iPad Air met M2-chip en de iPad Pro met M4-chip. Dat ontdekte The Verge in een rapport van de Amerikaanse telecom-toezichthouder FCC. Want hoewel Apple zelf nergens iets zegt over de aanwezigheid van de onderdelen, zijn ze wel ingebouwd, aangemeld en getest. Maar eerst een stap terug: wat is Thread ook weer?

De iPhone 15 Pro en 15 Pro Max werden afgelopen herfst onthuld als de eerste iPhones met een Thread-radio erin. Thread, niet te verwarren met het sociale platform, is naast Matter een belangrijke term onder smart home-gadgets. Met Thread, kunnen zulke gadgets op een zeer energiezuinige manier met elkaar communiceren. Dat werkt zelfs als de wifi bijvoorbeeld geen bereik heeft. Thread-apparaten maken dan samen een mesh-netwerk, waarbij bijvoorbeeld een gadget op zolder via een gadget op de eerste verdieping een hub op de begane grond kan bereiken.

Vervanger voor Bluetooth?

De nieuwste iPhones kunnen in theorie ook meedoen als doorgeefluik in zo'n Thread-netwerk, maar dat heeft waarschijnlijk niet zoveel zin. Je verplaatst je iPhone immers steeds, dus het is geen betrouwbaar onderdeel van een netwerk. Maar het zorgt er wel voor dat je met je iPhone sneller signalen door kan geven aan Thread-apparaten: dat hoeft niet via een ander apparaat, want de iPhone heeft zelf de juiste radio al aan boord.

Maar dan nu de vraag: wat moeten iPads en Macs met zo'n Thread-radio? Nou, het zou kunnen dat Apple in de Thread-radio een alternatief voor Bluetooth ziet. In tests is al gebleken dat bestanden sneller en op een grotere afstand overgezet kunnen worden via Thread dan via Bluetooth. Dat zou bijvoorbeeld AirDrop verbeteren, als Apple op een later moment besluit de radio's in de Macs en iPads in gebruik te nemen.

Of gewoon een beter werkend smart home?

Het kan ook dat Apple op termijn gewoon een beter functionerend smart home wil bouwen. HomePods en Apple TV's worden ook al een tijdje geleverd met Thread-radio erin. Als meer Apple-apparaten Thread gebruiken, zal een smart home sneller en completer te bedienen zijn, vanaf elk Apple-apparaat.

The Verge noemt ook accessoires nog als mogelijkheid: misschien wil Apple gadgets als muizen, toetsenborden en een nieuwe AirTag ook wel voorzien van Thread. Dat zou de apparaten mogelijk een langere batterijduur kunnen geven.

De laatste mogelijkheid: Apple bouwt Thread in voor het geval dat, en hebben nog geen specifiek doel. Bij de toevoeging van Thread aan de iPhone 15 Pro, sprak Apple van "het mogelijk maken van toekomstige Home-app integraties". Met andere woorden: het is een redelijk goedkoop onderdeel met veel mogelijkheden. Als Apple het nu al inbouwt, en het zit op termijn in een hoop apparaten, dan kan het in één keer breed gebruikt worden.

Dat gebeurde eerder bijvoorbeeld met de ultra wideband-chip, die in eerste instantie weinig deed. Inmiddels hebben veel iPhones de chip, waarmee zij makkelijk andere iPhones kunnen zoeken, AirTags maar bijvoorbeeld ook als veilige autosleutel kunnen fungeren.

Meer Apple en mis niets met onze Bright-app.