©Unsplash

Apple komt met eigen wachtwoord-app, concurrent voor 1Password en LastPass

Apple komt met eigen wachtwoord-app, concurrent voor 1Password en LastPass

7 juni om 10:04

Apple breidt zijn ingebouwde Sleutelhanger-functie voor wachtwoorden met iOS 18 uit tot volledige app, voor iPhone en Mac. Met die app gaat Apple op in ieder geval zijn eigen platforms de concurrentie aan met diensten als 1Password en LastPass.

Via de Sleutelhanger-functie is het al jaren mogelijk om wachtwoorden van sites en apps veilig op de slaan op je Apple-apparaten, en ze via iCloud tussen apparaten te delen. Apps als 1Password en LastPass doen dat ook, maar hebben als groot voordeel dat je veel makkelijker inzicht hebt in al die informatie, want de diensten hebben handige apps.

Apple zou nu ook met zo'n eigen app komen, meldt Bloomberg. Die gaat simpelweg 'Passwords' heten, waarschijnlijk 'Wachtwoorden' in Nederland. Logisch, Apple gebuikt voor zijn app-namen vaak de simpelste titel: Muziek, Podcasts, Kaarten, Mail, enzovoorts.

Bestaande functies in nieuwe app

Er wordt niet beschreven hoe de Passwords-app van Apple zal werken of eruit ziet, maar dat laat zich grotendeels raden. De functie is nu ondergebracht in de Instellingen-apps van iOS en macOS. Eenmaal daar, kunnen gebruikers al een lijst van al hun opgeslagen logins met wachtwoorden bekijken. De lijst is doorzoekbaar en er is te zien of de wachtwoorden eventueel zwak zijn, of voorkomen in een bekend lek.

Bovendien is het ook nu al mogelijk om wachtwoorden met familieleden te delen, bijvoorbeeld zodat iedereen altijd het actuele Netflix-wachtoord heeft, ook als je dat verandert. Ook worden Passkeys al ondersteund: het wachtwoord-alternatief waarmee de oog- of vingerscan op je apparaat de sleutel tot een login is.

Maakt wissel naar Android of Windows lastiger

De apps van diensten 1Password en LastPass zijn veelzijdiger dan het huidige Wachtwoorden-menu van Apple. Het valt te verwachten dat een losse app ook veelzijdiger wordt, met bijvoorbeeld een lijstje favoriete logins.

Als voordeel heeft de functie van Apple dat die altijd door elke app en site op Apple-apparaten ondersteund wordt, zonder dat gebruikers daar iets voor hoeven te doen. Bij diensten als 1Password is het bij elke update weer de uitdaging om de app werkend te houden, via bijvoorbeeld browser-plugins.

Nadelen zijn er natuurlijk ook: het is vooral fijn als je vooral of alleen maar Apple-producten gebruikt. Vooral de iPhone is belangrijk, want via iCloud voor Windows kunnen Apple-gebruikers ook nu al op Windows makkelijk bij hun iCloud Sleutelhanger. Maar wie zo'n externe dienst gebruikt, zit nooit aan één bepaald systeem vast. Vaak kosten zulke diensten dan wel weer wat abonnementsgeld.

Apple onthult de nieuwe Passwords-app hoogstwaarschijnlijk aanstaande maandag, tijdens de opening van ontwikkelaarsconferentie WWDC. Die start om 19:00 uur Nederlandse tijd, Bright is erbij.

Meer iOS en mis niets met onze Bright-app.