Dit fietszadel beweegt mee met het trappen en dat moet zadelpijn voorkomen

© AtaraxyBSC

Dit fietszadel beweegt mee met het trappen en dat moet zadelpijn voorkomen
11 juni om 23:54

In fietsland Nederland heeft iedereen het ongetwijfeld al eens meegemaakt: je maakt een lange fietstocht, maar na een paar uur kan je niet meer negeren hoe oncomfortabel je fietszadel is. Een Australische techneut heeft een oplossing bedacht: een fietszadel dat meebeweegt met je billen.

Het nieuwe zadel, de vabsRider van de startup AtaraxyBSC, biedt een oplossing voor het aloude probleem dat elke fietser wel eens heeft meegemaakt. Het idee erachter is simpel. Als je niet wilt dat je bips zeer doet, moet je die niet tegen een object duwen dat niet meebeweegt.

De Australische ingenieur Robin Macan heeft dat concept uitgewerkt tot een zadel dat bestaat uit twee aparte delen. Wanneer je het linker pedaal omlaag duwt, beweegt het linkerdeel van het zadel mee naar beneden. Als je daarna het rechter pedaal induwt, gaat het rechterdeel van het zadel omlaag.

Op deze manier ondervinden je billen zo min mogelijk druk. Dat komt omdat de druk van de botten waar je op zit, bij het trappen naar je dijbenen wordt verplaatst. 

Binnenkort op de markt

Macan bedacht het idee eigenlijk al in 2016. De afgelopen jaren werkte hij het concept uit en sloeg hij de handen ineen met ontwerper Philippe Guichard en het designbureau Whistle Design Group om een commercieel product te ontwikkelen. Dat werd uiteindelijk de vabsRider.

Als je een zeer achterste beu bent, moet je wel nog even geduld hebben. AtaraxyBSC is het zadel nog volop aan het testen. Het bedrijf heeft nog geen releasedatum, maar houdt het op een introductie in 'de komende maanden'. Het is nog niet bekend wat zo’n vabsRider je gaat kosten. De startup is volgende maand ook aanwezig op de grote fietsbeurs Eurobike in Frankfurt. Daar kunnen de eerste journalisten het zadel proberen.

Bekijk de vabsRider hieronder in actie: