Dit Finse bedrijf zegt chips 100 keer sneller te kunnen maken

© Flow Computing

Dit Finse bedrijf zegt chips 100 keer sneller te kunnen maken
12 juni om 22:43

Het Finse bedrijf Flow Computing komt met een wel heel opvallende claim. Het beweert dat het met zijn technologie de CPU's in computers dubbel zo snel, en in de toekomst zelfs tot 100 keer sneller kan maken.

Flow Computing is een bedrijf dat ontstaan is uit VTT, een nationaal onderzoekslaboratorium in Finland. Het bedrijf ontwikkelt een zogenoemde parallel processing unit (PPU). Die moet een bestaande zwakheid van CPU's oplossen, namelijk dat die, om het zeer simpel uit te drukken, serieel berekeningen doen, oftwel na elkaar. Door het mogelijk te maken om in een CPU parallel berekeningen te doen, tegelijkertijd dus, hoopt Flow computers radicaal krachtiger te maken.

De PPU van Flow zorgt niet voor een hogere kloksnelheid of andere zaken die meer energie vergen dan traditionele CPU’s. Door parallel te berekenen, kan een PPU een CPU simpelweg veel efficiënter maken. Flow-ceo Timo Valtonen zegt aan TechCrunch dat het concept al langer wordt bestudeerd in academische kringen. Een groot probleem is echter dat parallellisatie ervoor zou zorgen dat bestaande code niet meer zou werken. Alle code herschrijven voor een nieuwe computer-architectuur is volgens Valtonen onbegonnen werk.

De grote innovatie van Flow is dus niet de architectuur an sich. Wat het bedrijf zegt verwezenlijkt te hebben, is dat het PPU’s kan maken die werken zonder code opnieuw te moeten schrijven. Door CPU’s met dergelijke PPU’s te bouwen, zegt het bedrijf dat het die eerste dubbel zo snel kan maken. In de toekomst moet het volgens Flow zelfs mogelijk worden om een versnelling van factor 100 te bereiken.

Investering

Flow heeft naar eigen zeggen al aangetoond dat de technologie werkt in testopstellingen, maar er is nog een groot probleem dat het bedrijf moet overwinnen. De technologie kan niet achteraf in bestaande computerchips worden ingebouwd. Dat moet eigenlijk al gebeuren tijdens het ontwerpen van die chips. Het ontwerpen en fabriceren van chips duurt lang en is niet goedkoop, wat een grote drempel kan zijn voor een technologie die nog niet bewezen is.

Ondanks de uitdagingen en de radicale claims, zijn er al enthousiaste investeerders. Het bedrijf heeft net een investeringsronde van 4 miljoen euro achter de rug.

Flow gaat in augustus tijdens de conferentie Hot Chips 2024 bij de Stanford University meer technische details bekendmaken. 

Lees meer nieuws over wetenschap, en mis niets met onze nieuwe app.