©Unsplash

Echte foto wint AI fotowedstrijd, wordt gediskwalificeerd

Echte foto wint AI fotowedstrijd, wordt gediskwalificeerd

13 juni om 12:35
Laatste update: 13 juni om 12:26

Generatieve AI wordt steeds beter in het maken van afbeeldingen. Soms is het resultaat zo goed dat ze prijzen winnen in fotowedstrijden. Het kan  ook anders.

Mensen zonder ruggengraat sturen door AI gemaakte foto’s in naar fotowedstrijden. En dan hebben we het over wedstrijden voor ‘echte’ fotografen. Het komt voor dat deze foto’s met de eerste prijs naar huis ging.

AI Fotowedstrijd

Een aantal fotografen bedachten een AI fotowedstrijd als antwoord op de vele en steeds beter wordende Generatieve AI. Een foto van een Flamingo zonder hoofd (althans in de foto) eindigde op de derde plaats maar won de publieksprijs.

De foto gemaakt door Miles Astray

Achteraf bleek deze foto niet gemaakt te zijn door een prompt in te voeren in een AI tool. Het is een foto gemaakt met een toestel door een mens van vlees en bloed. Door op het juiste moment de foto te nemen lijkt het alsof de Flamingo geen hoofd heeft.

Gediskwalificeerd

Miles Astray, de maker van de foto, heeft niet lang kunnen genieten van zijn succes. De jury, bestaande uit prestigieuze namen, heeft namelijk besloten de foto uit de uitslag te halen.

Als reden gaven ze aan dat de inzending niet aan de regels voldeed en dat ze dat niet eerlijk vonden voor de andere deelnemers. Hiermee geven ze indirect een statement af aan de wereld en met name wijze waarop er nu met het vak van fotograaf wordt omgegaan.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.