Boeing Starliner zit vast aan het ISS omdat het zo lek is als een mandje

Boeing Starliner vast aan ISS
13 juni om 14:48
Laatste update: 13 juni om 20:12

Het Boeing Starliner project was goed op weg om het lachertje te worden van de ruimteindustrie. Ze kregen het hele apparaat net op tijd de lucht in.

De NASA wil graag twee bedrijven hebben die vracht en personen naar het ruimtestation brengen. Het is een te groot risico om er maar een te hebben. Space X en Boeing kregen beide de opdracht. Waar Space X al vijf jaar vliegt, is de eerste missie van Boeing pas voor het eerst aangekomen bij het ISS.

Lek

Pas bij poging drie lukte het om de raket van het platform af te krijgen. Voor, tijdens en na de vlucht naar het ruimtestation had het voertuig te maken met lekkage van helium.

Beide astronauten Butch Wilmore en Suni Williams zullen nog iets langer kunnen genieten van het uitzicht op het ISS. Waar ze eerst op 14 juni weer naar de aarde terug zouden keren zal dat nu niet eerder zijn dan 18 juni.

Er zijn namelijk vijf nieuwe lekkages ontdekt aan de Starliner. Deze lekken helium en het probleem zit hem in en bij de stuwraketten waarmee het ruimtevaartuig stuurt. De technische teams moeten eerst allerlei checks doen voordat de beide astronauten weer huiswaarts kunnen.

Overigens zegt Boeing dat de Starliner meer dan genoeg helium aan boord heeft om terug te keren. Het lijkt mij toch geen lekker gevoel wanneer je op iets dergelijks wordt vastgemaakt in het oneindige niets.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.