©Freepik

Facebook schort dubieus AI-plan op na protest van waakhond

Facebook pauzeert omstreden AI-plan na ingrijpen door waakhond

14 juni om 20:41

Het plan van Meta, het moederbedrijf van onder meer Facebook en WhatsApp, om gegevens van Europese gebruikers in te zetten voor het trainen van AI-modellen wordt opgeschort. Dat heeft Meta besloten nadat de Ierse privacywaakhond het bedrijf had teruggefloten.

Meta maakte onlangs bekend zijn privacybeleid aan te passen voor gebruikers van Facebook en Instagram. Daardoor moest het mogelijk worden om met de gegevens van gebruikers AI-modellen te trainen. Dat leidde tot klachten van de Oostenrijkse privacyvoorvechter Noyb in meerdere EU-landen, waaronder Nederland. Volgens Noyb zou Meta met het trainen van zijn AI-systemen illegaal gebruik maken van persoonlijke gegevens.

De Ierse privacywaakhond heeft Meta nu teruggefloten, waarna het bedrijf van Mark Zuckerberg het AI-plan voorlopig heeft gepauzeerd. De Ierse toezichthouder zegt blij met dit besluit van het bedrijf te zijn.

Meta AI voorlopig niet in EU

Meta reageerde teleurgesteld, omdat het al enkele maanden over de AI-plannen aan het overlegggen was met toezichthouders. Het bedrijf zegt tegen Reuters dat door de opschorting de ontwikkeling van zijn AI-modellen wordt belemmerd. Dat zou kunnen leiden tot een mindere gebruikerservaring van Meta AI

"Zonder lokale informatie op te nemen, zouden we mensen alleen maar een tweederangservaring kunnen bieden. Dit betekent dat we momenteel Meta AI niet in Europa kunnen lanceren", aldus Meta. De gesprekken tussen het techbedrijf en Europese instanties over de AI-plannen gaan de komende tijd verder.

Apple gebruikt geen persoonlijke data

Apple onthulde deze week zijn nieuwe AI-functies onder de noemer Apple Intelligence. De iPhone-maker heeft uitgelegd hoe Apple Intelligence wordt getraind en dat daarbij geen gegevens van gebruikers worden gebruikt. "We gebruiken nooit de persoonlijke gegevens of gebruikersinteracties van onze gebruikers bij het trainen van onze basismodellen."

Lees meer nieuws over AI en mis niets met onze nieuwsbrief.