Bijna een derde van de EV-rijders wil terug naar een brandstofauto

©Unsplash

Bijna een derde van de EV-rijders wil terug naar een brandstofauto
14 juni om 21:47

Nagenoeg dertig procent van de EV-rijders ter wereld wil terug naar een brandstofauto. Niet per se omdat ze elektrische auto's te duur vinden of niet fijn vinden rijden, maar om een andere reden.

Adviesbureau McKinsey zette tweehonderd vragen over elektrisch rijden uit onder 30.000 EV-rijders over de hele wereld. De ondervraagden kwamen uit vijftien landen, die samen 80 procent van de wereldwijde EV-markt vertegenwoordigen. 29 procent van de respondenten geeft aan dat zijn volgende auto waarschijnlijk weer een brandstofauto wordt.

Laadpalen en actieradius

Als belangrijkste reden geven EV-rijders de tegenvallende laadinfrastructuur, terwijl het regelen van een andere auto voor lange ritten en de hoge kosten van EV-rijden als andere factoren worden genoemd. De eerste en laatstgenoemde factoren zijn vanuit Nederlands perspectief opvallend, want hier is de laadinfrastructuur beter dan in de meeste landen en is het rijden in een EV goedkoper dan in een benzineauto.

Ook opmerkelijk is dat de minimale actieradius die men verwacht van een elektrische auto is gestegen van 435 kilometer in 2022 naar 469 kilometer dit jaar.

Amerikanen het meest kritisch

In de VS zijn mensen volgens het onderzoek nóg minder enthousiast over elektrische auto's. Maar liefst 46 procent van de Amerikanen zegt bij zijn volgende auto voor een brandstofmotor te kiezen. Ook in de VS zijn EV-rijders vooral ontevreden over de laadinfrastructuur. Slechts negen procent is blij met de bereikbaarheid van laadpalen in het land.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.