©Intel

Intel weet niet hoe het de bug met de i9-chip kan oplossen

Intel weet niet hoe het de bug met de i9-chip kan oplossen

15 juni om 11:00

Intel zit met de handen in het haar. De i9-chip, die in diverse desktop-computers te vinden is, heeft grote problemen en het heeft er geen oplossing voor. Door het euvel kunnen computers instabiel zijn qua prestaties.

Het zouden één van de beste chips moeten zijn op de markt, maar ze zorgen er in sommige gevallen voor dat games crashen. Games vragen vaak veel van een processor en dat blijkt de i9 door een fout niet goed aan te kunnen. Het gaat daarbij vooral om de 13e generatie en 14e generatie Intel Core i9 Raptor Lake en Raptor Lake S-chips. 

Intel i9-chip

Intel weet van het probleem en hoewel er meerdere media schreven dat het de oorzaak op het spoor was, blijkt dat niet het geval te zijn. Intel zegt: “In tegenstelling tot recente berichten in de media heeft Intel de hoofdoorzaak niet bevestigd en blijft het, samen met zijn partners, gebruikersrapporten onderzoeken over instabiliteitsproblemen op ontgrendelde Intel Core 13e en 14e generatie desktopprocessoren.” Er was wel een microcode-patch verschenen, maar die lost een andere bug op die Intel op het spoor kwam in het onderzoeken van het probleem met de i9. Wel zou het mogelijk bijdragen aan de instabiliteit.

Er werd dus iets te vroeg gejuicht: er is nog geen oplossing voor het probleem. Eén van de oorzaken zou mogelijk zijn dat Intel-chips zichzelf overschatten: ze overklokken hun eigen kernen, terwijl ze te heet zijn om dat goed en wel uit te voeren. Intel heeft nog veel werk aan de winkel om met een oplossing op de proppen te komen. Mocht je een computer gebruiken met zo’n i9-processor, dan is het risicovol om stevige games te spelen: je kunt je voortgang namelijk zomaar kwijtraken als het de processor te veel wordt. 

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.