Deze handige functies komen binnenkort (misschien) naar YouTube

© Unsplash

Deze handige functies komen binnenkort (misschien) naar YouTube
15 juni om 21:02
Laatste update: 16 juni om 13:52

YouTube test een handjevol nieuwe functies, waaronder het met AI samenvatten van live chats en het gebruiken van QR-codes om YouTube-kanalen te kunnen delen. Voorlopig zijn de functies enkel beschikbaar voor een klein aantal gebruikers.

De functie die met AI de inhoud van live chats samenvat, werkt voorlopig voor een select aantal kanalen met ‘super actieve live chat gesprekken’. Live chats die in aanmerking komen, krijgen bovenaan een banner waarin gesprekken worden samengevat. 

YouTube zegt dat zo’n samenvatting het makkelijker moet maken om meteen te weten wat er in een chat gezegd is als je pas later binnenkomt. Voorlopig werkt de functie enkel in het Engels voor een ‘kleine groep’ gebruikers. De functie is niet in elk land beschikbaar, maar YouTube zegt niet over welke landen het gaat.

QR-codes en Google Lens

Ook worden er experimenten uitgevoerd met QR-codes voor kanalen. Contentmakers kunnen die QR-codes gebruiken om snel hun kanaal te delen. Dat kan in hun kanaal bij de optie ‘kanaal delen’. Ook deze experimentele functie is aanvankelijk voor een beperkt aantal makers beschikbaar.

Ten slotte experimenteert YouTube met zoeken via Google Lens. Sommige gebruikers op Android krijgen in de zoekbalk een Lensknop te zien. Als je daarop klikt, kan je op basis van afbeeldingen die je ingeeft video’s zoeken. Via deze functie kan je ook meteen via Google zoeken. 

Het is niet bekend of en wanneer deze functies worden uitgerold voor het brede publiek. Experimentele functies worden niet altijd uitgebracht na de testfase.

Lees meer nieuws over YouTube en mis niets met onze nieuwsbrief.