Vuilniswagen in de ruimte komt bij zijn eerste stuk ruimteschroot aan

Vuilniswagen in de ruimte komt bij zijn eerste stuk ruimteschroot aan
18 juni om 09:00

Bij het lanceren van raketten blijft veel troep achter in de ruimte. Dit schroot gaat steeds meer een bedreiging voor satellieten. In de toekomst zal dat opgeruimd moeten worden.

Net als op de aarde zullen we in de ruimte in de toekomst beschikken over vuilniswagens. Deze ruimtevaartuigen moeten ruimteschroot lokaliseren en opruimen. 

Gevonden!

Het bedrijf Astroscale voert momenteel een missie uit naar haar eerste stuk ruimteschroot. Vandaag heeft het de eerste beelden doorgestuurd van een raket die al 20 jaar ronddwaalt in een baan om de aarde.


Het vinden van een dergelijk stuk schroot is niet makkelijk. Het is geen werkende satelliet en het zendt geen signaal meer uit. Daarom moet de ADRAS-J satelliet meerdere technieken gebruiken om het te signaleren.

Nog niet bergen

Deze eerste missie heeft nog niet als doel om het schroot te bergen. In deze eerste fase is de satteliet het doel tot 50 meter genaderd. Hierna zal het een inspectie doen en rondom de restanten van de raket heen cirkelen. Hierbij wordt ook data verzameld over de bewegingen van het ruimteschroot zoals de rotatie. 

Hierna zal de ADRAS-J satelliet afstand nemen om een botsing te voorkomen. In een volgende missie zat een poging worden ondernomen om daadwerkelijk het schroot te bergen. 

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.