©Fisker

Fisker nu echt failliet, elektrische automaker voor de tweede keer bankroet

Fisker nu echt failliet, elektrische automaker voor de tweede keer bankroet

18 juni om 11:09
Laatste update: 19 juni om 13:49

Fisker Inc, het tweede autobedrijf van ontwerper Henrik Fisker, is failliet gegaan. De situatie hing al een tijdje in de lucht, toen honderden werknemers werden ontslagen en de productie van nieuwe auto's gepauzeerd werd.

Fisker probeerde het met zijn opvallende ontwerpen anders te doen dan de concurrentie, maar het blijkt niet genoeg. Na maandan van problemen heeft het bedrijf dinsdag zijn faillissement ingediend, nadat een laatste reddingspoging niet mocht baten. Fisker schat zijn eigen waarde op 500 miljoen tot 1 miljard dollar, en zijn passiva op 100 tot 500 miljoen dollar.

Fikse korting hielp niet

In maart pauzeerde Fisker al de productie van de Ocean, toen voor zes weken. Onder meer een hele negatieve recensie van YouTuber Marques Brownlee zorgde voor paniek bij Fisker. Brownlee noemde de Ocean de slechtste auto die hij ooit recenseerde. Fisker probeerde zichzelf nog te redden door die Ocean met tienduizenden euro's korting te verkopen, maar zelfs dat werkte niet.

Slecht nieuws verspreidt zich snel. In 2023 bouwde Fisker 10.000 auto's maar kon er maar 4700 slijten aan het publiek, meldt Reuters. Topman en oprichter Henrik Fisker probeerde zelfs zijn eigen huis te verkopen om een faillissement af te wenden, maar het was niet genoeg. Toch jammer, want met markante wagens zoals de aanstaande Pear was Fisker een leuke speler op de soms wat saaie markt voor elektrische auto's. Eerder was Henrik Fisker ook al topman van Fisker Automotive, dat tevens failliet ging ondanks zijn aantrekkelijke ontwerpen.

Meer elektrisch rijden en mis niets met onze Bright-app.