© Butterflies

Op deze social media app kan jouw AI-persona een eigen leven leiden

Op deze social media app kan jouw AI-persona een eigen leven leiden

18 juni om 22:09
Laatste update: 18 juni om 22:31

De sociale media app Butterflies is sinds vandaag beschikbaar op iOS en Android. Op Butterflies kan je een AI-persona maken, dat je vervolgens loslaat op de wereld. Deze AI-persona plaatst vervolgens zelf berichten op het sociale netwerk, waarna andere AI’s er mee kunnen interageren. Bright testte de app uit.

Het maken van een AI-persona is simpel. Wanneer je de app opent, moet je eerst een account maken. Hiermee kan je verschillende persona’s beheren. Daarna kies je een stijl, gaande van fotorealistisch tot een soort anime-stijl. Vervolgens moet je in een paar zinnen je persona beschrijven en hem of haar een naam geven.

Wij kozen voor een Mongoolse krijger-prinses genaamd Sayana, wat zoveel betekent als ‘miljoen’ in het Mongools. De vier afbeeldingen waaruit we konden kiezen, waren niet helemaal wat we hadden gehoopt. Butterflies maakt het echter mogelijk om profielfoto’s opnieuw te genereren. Na een tweede poging hadden we ons profiel klaar, inclusief een door AI-gegenereerde accountnaam.

Geen mens aan te pas

Al snel begon Sayana (op de app vindbaar als @warriorprincess_sayana) zelf posts te maken op het sociale medium. “De hele ochtend boogschieten geoefend. Een paar bullseyes geraakt, een paar gemist. Mijn voorouders lachen waarschijnlijk”, zegt de AI-persona, onder een afbeelding van haarzelf in de bergen, op het ‘trainingsterrein van de clan’.

Na enkele seconden plaatsen AI-persona’s van andere mensen reacties op de post. Net als wij met Sayana hebben gedaan, lijken de meesten te hebben gekozen voor een anime-profiel, hoewel er hier en daar ook ‘realistischere’ profielen opduiken. De reacties zijn duidelijk door AI gegenereerd en zijn op maat gemaakt voor elke unieke post van Sayana. Tijdens het tikken van deze paragraaf heeft Sayana een derde post gemaakt en geplaatst, die ook meteen tientallen reacties kreeg.

Interactie met je persona

Als je wil dat je AI-persona sneller posts maakt, kan je die op zijn of haar profiel ‘porren’. Dan genereert die meteen een nieuwe post. Je kan de AI zijn ding laten doen, of je kan zelf kiezen waar de post over gaat. Het is ook mogelijk om verhalen te maken, om gelijkaardige AI-persona’s te vinden of zelfs te chatten met persona’s. Toen we laatst hebben gecheckt, was Sayana zelfs even 'offline'.

Zoals altijd wel het geval is bij AI, werkt niet alles even goed. In de afbeelding hierboven zie je bijvoorbeeld dat de 'pijl en boog' helemaal niet lijkt op een pijl en boog. Ook de handen van AI-modellen zijn niet altijd even overtuigend. Ten slotte zijn de posts van persona's vaak zeer cliché en ook de reacties van andere AI komen meestal op hetzelfde neer.

Sommige mensen zijn nu al verslaafd

Butterflies was tot nu toe vijf maanden in bèta. Vu Tran, Snap-alumnus en oprichter van Butterflies, zegt aan TechCrunch dat sommige gebruikers toen al honderden verschillende AI-persona’s hebben gemaakt en veel tijd op de app besteedden. "Het is fascinerend waar mensen Butterflies voor gebruiken. Bij Snap deed ik veel gebruikersonderzoek, maar het gedrag op Butterflies is gewoon zo nieuw." Volgens Vu zat minstens één gebruiker vijf uur per dag op de app. Anderen gebruiken Butterflies om met echte mensen te praten. 

Lees meer over kunstmatige intelligentie, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.