Harmony OS van Huawei is groter dan iOS in China

Harmony OS Huawei groter dan iOS
19 juni om 18:00

Huawei kreeg klap op klap door de Amerikaanse sancties. De smartphone tak van de Chinese gigant verloor zijn marktaandeel in het westen. Hier zien we het niet maar Huawei gaat hardstikke lekker in het thuisland.

Hoewel de toestellen van Huawei technisch nog steeds met de besten mee konden, werd de afwezigheid van de diensten van Google het merk funest.

Harmony OS

Om onder de sancties uit te komen ontwikkelde Huawei zijn eigen besturingssysteem. Harmony OS is gebaseerd op Android en heeft een eigen app store. Vooral dat laatste bleek een achilleshiel te zijn die snelle groei van het platform verhinderde. 

Veel populaire apps waren bij de start niet beschikbaar, wat voor de gemiddelde consument onbespreekbaar was. Niemand wil een smartphone zonder Instagram, WhatsApp en Google Maps.

Toch betaalt het doorzettingsvermogen van Huawei zich af. In het afgelopen kwartaal passeerde Harmony OS het besturingssysteem van Apple in marktaandeel. Apple’s iOS beleef steken op 16 procent, waar Harmony OS een aandeel bereikte van 17 procent. 

De Huawei Mate 60

Onder andere de populaire Mate 60 is verantwoordelijk voor de groei van Huawei in de eigen thuismarkt.

Groei in China

Het gaat best lekker met Huawei, In 2023 werd een groei van meer dan 500 procent gerealiseerd. Na de sancties door de VS is het bedrijf ook actief geworden in andere markten. Je komt het bedrijf ook tegen in de markt voor energieopslag en slimme componenten voor auto’s.

Daarbij blijkt dus dat het eigen ecosysteem voor smartphones ook levensvatbaar is. Een kanttekening daarbij is dat de diensten van Google in China vrijwel niet gebruikt worden. Dat gezegd hebbende, China is de grootste smartphonemarkt van de wereld.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.