©Unsplash

Huawei bezorgt Apple nóg meer hoofdpijn: verkoop iPhone ingestort

Huawei bezorgt Apple nóg meer hoofdpijn: verkoop iPhone ingestort

5 maart - 23:25 Laatste update: 23:33

De iPhone-verkoop in China is dit jaar erg hard gedaald. In de eerste zes weken werden er maar liefst 24 procent minder iPhones verkocht in het land. Concurrent Huawei is steeds meer een doorn in het oog voor Apple.

China is de grootste smartphonemarkt ter wereld, en die markt daalde in de eerste zes weken van 2024 in totaal met 7 procent. Maar Apple deed met het de daling van 24 procent slechter dan de meeste van zijn concurrenten, meldt Counterpoint Research

Niet voor niets moest Apple in China onlangs al zeldzame kortingen op de iPhone aanbieden. Sommige webwinkels verlaagden de prijzen van iPhones met omgerekend 180 dollar.

Vierde plaats

Apple zakte met een marktaandeel van 15,7 procent naar de vierde plaats op de Chinese telefoonmarkt. Huawei zette zijn onstuimige comeback voort en is nu marktleider met een aandeel van 16,5 procent, op de voet gevolgd door Honor met 16,3 procent. Ook Vivo blijft Apple voor met een aandeel van 17,6 procent.

Ondanks de krimpende markt wist Huawei met 64 procent te groeien. Volgens Counterpoint-analist Ivan Lam komt dat doordat Huawei 'steeds meer verbeteringen in zijn productie' doorvoert. Daardoor kan het Chinese bedrijf beter voldoen aan de grote vraag naar zijn populaire Mate 60-serie. Voor Apple zit er volgens Lam niets anders op dan in China met 'aggressieve promotiecampagnes' te komen. 

Beurskoers Apple onderuit

Mede door de problemen in China krijgt Apple dinsdag een tik op de beurs. Het aandeel Apple daalde met bijna 3 procent. Sinds begin dit jaar zit de koers met 11 procent in de min.

In het laatste kwartaal van 2023 ging het ook al slecht met de iPhone-verkoop in China, maar dat werd toen nog gecompenseerd door de goede verkoopcijfers in andere werelddelen. Analisten verwachten dat de iPhone-verkoop in totaal dit jaar gaat dalen, mede doordat de iPhone 16 weinig vernieuwingen zou bieden.

Een ander teken dat het momenteel niet goed gaat met de iPhone-verkoop is dat de belangrijke Apple-leverancier Foxconn vandaag een omzetdaling van 18 procent over januari en februari bekendmaakte. Foxconn is de belangrijkste partner van Apple bij de assemblage van de iPhone. 

Inhaalslag met AI

Vorige week kwam naar buiten dat Apple stopt met de ontwikkeling van een eigen elektrische auto. Veel medewerkers van het autoproject zijn overgeplaatst naar de afdeling die zich bezighoudt met AI. Apple moet op AI-gebied een inhaalslag maken ten opzichte van rivalen als Microsoft en Google.

Apple-ceo Tim Cook belooft binnenkort meer te gaan vertellen over de plannen van het bedrijf met AI. Cook ziet 'een ongelooflijk doorbraakpotentieel voor generatieve AI' en zegt dat de iPhone-maker hier 'aanzienlijk' in investeert.

Lees meer iPhone-nieuws en mis niks met onze app.