Pak je koffer maar weer uit: reis naar Mars vernietigt je nieren

© Unsplash

Pak je koffer maar weer uit: reis naar Mars vernietigt je nieren
19 juni om 19:55

Bemande missies naar Mars: het is de droom van onder meer Elon Musk, die het ruimtevaartbedrijf SpaceX oprichtte met het doel de komende decennia een kolonie op de rode planeet mogelijk te maken. Maar uit een nieuwe studie blijkt dat het misschien toch niet van een leien dakje zal lopen. Astronauten die een reisje naar Mars maken, zouden weleens permanente nierschade kunnen oplopen.

Dat blijkt uit een studie, die gepubliceerd werd in vakblad Nature Communications. Tijdens de studie werden monsters van meer dan 40 ruimtevaartmissies bestudeerd. De monsters zijn afkomstig uit de nieren van zowel mensen als muizen die in de ruimte vertoefd hebben. 

De resultaten van de studie zijn niet veelbelovend voor mensen die ervan dromen naar Mars te reizen. Na minder dan een maand in de ruimte beginnen bepaalde delen van de nieren te krimpen en wordt ook hun functie aangetast. De boosdoeners zijn de geringe zwaartekracht in de ruimte, alsook de straling waar astronauten aan worden blootgesteld. Hoe langer men in de ruimte verblijft, hoe groter de schade.

Permanente schade

Daarnaast hebben de wetenschappers de omstandigheden van een lange ruimtereis nagebootst bij muizen en ratten op aarde. Dit experiment voorspelt nog meer rampspoed voor de menselijke ambitie om mensen op Mars te zetten.

Na een reis van 2,5 jaar in de ruimte raken nieren permanent beschadigd en functioneren ze in sommige gevallen helemaal niet meer. Een heen- en terugreis naar Mars zou volgens NASA zo’n 21 maanden duren. De kans dat astronauten tijdens de retourreis aan de dialyse moeten, is dus groot. 

Op zoek naar een oplossing

Moet Elon Musk zijn Starship-raketten dan maar op de schroothoop gooien? Volgens de wetenschappers hoeft het niet noodzakelijk zo te zijn. Sterker nog, met hun studie willen ze de kans op een bemande missie net vergroten. 

Daarvoor zullen maatregelen bedacht moeten worden die de nieren van astronauten beschermen. Daar kunnen ook mensen op aarde een graantje van meepikken. Medicatie die de nieren beschermt, kan bijvoorbeeld op aarde worden gebruikt om nierschade bij kankerpatiënten die met straling behandeld worden, te voorkomen.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.