Apple heeft een groot probleem in Europa: Apple Intelligence niet beschikbaar

© Apple

Apple heeft een groot probleem in Europa: Apple Intelligence niet beschikbaar
21 juni om 20:30

Apple leek eindelijk mee te gaan doen met de AI-trend, toen het bedrijf Apple Intelligence aankondigde op zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC. Het besteedde er de helft van de presentatie aan. Nu blijkt echter dat Apple nogal een belangrijk detail achterhield. Vandaag is bekend geworden dat de AI-functies nergens in de EU beschikbaar worden.

De reden hiervoor is dat Apple denkt dat AI niet aan de Digital Markets Act (DMA) zal gaan voldoen. De DMA moet ervoor zorgen dat grote spelers hun macht niet misbruiken. Apple is zo'n grote speler. Eerder hebben we voordelen van die verordening ondervonden, zoals de USB-C-aansluitingen die op Apples nieuwe producten werden geplaatst. Ook het installeren van apps van buiten de App Store is mogelijk door de DMA.

Niet alleen maar voordelen

Nu blijkt alleen dat de DMA niet alleen maar voordelen biedt. Want miljoenen mensen in de EU missen nu handige nieuwe functies. Apple geeft aan bang te zijn dat de verplichting tot interoperabiliteit – in dit geval mogelijk het moeten samenwerken met Android - ervoor zorgt dat de privacy en databeveiliging van gebruikers in het geding komt.

Behalve de problemen rondom privacy en databeveiliging is het ook mogelijk dat Apple bezorgd is dat het Apple Intelligence ook op Android moet gaan aanbieden. Dit wil het bedrijf natuurlijk voorkomen, omdat het zoveel tijd en geld heeft gestopt in de ontwikkeling van AI. Bovendien gaan bepaalde vragen aan AI via Apples datacenters. Dat kost het bedrijf meer geld, mocht Android hier ook gebruik van gaan maken.

Nog meer functies ontbreken

iPhone Mirroring, waarmee je het scherm van je iPhone op je Macbook kan zien en de meldingen van je iPhone op je laptop binnenkrijgt, zal ook niet beschikbaar worden in de EU. Hetzelfde geldt voor SharePlay Screen Sharing, waarmee je via FaceTime het scherm kunt overnemen van degene met wie je belt.

Al met al blijven er dus weinig nieuwe functies over voor iOS 18 en Apples andere geüpdatete software. Het is de vraag wat er nu met Apple gaat gebeuren in de EU. Mogelijk stapt er een aantal gebruikers over naar Windows en Android omdat deze gebruikers de AI-functies op Apple missen. Of misschien vindt Apple uiteindelijk toch nog een manier om Apple Intelligence naar Europa te brengen, al zal dat niet meer dit jaar zijn.

Lees meer over Apple en mis niets met onze nieuwsbrief.