© Pexels

Retrogames legaal op iPhone te spelen met gamestreamingservice Antstream

Met deze iPhone-app kan je eindelijk legaal 1300 games van vroeger spelen

21 juni om 23:00
Laatste update: 24 juni om 09:01

Wie retrogames wilde spelen op zijn iPhone of iPad, moest zich tot nu toe tot al snel tot de donkere delen van het internet wenden. Met de app Antstream is dat verleden tijd en kan je oude games streamen: helemaal legaal.

Hoewel er al zogenaamde ‘emulators’ aanwezig waren voor iOS, imiteerden die tot op heden alleen het systeem van een oude spelcomputer. Je moest zelf voor de games zorgen, die je vervolgens in de emulator kon spelen. Die games kan je als ROM van het internet downloaden, maar helemaal legaal is het niet om zo aan je spellen te komen. Die roms worden vaak niet aangeboden door de originele makers van het spel, waardoor iemand zonder de rechten het spel weggeeft.

Oude games on demand

Antstream doet het anders, want de app bevat 1300 oude games van consoles zoals de Super Nintendo, de PlayStation en de Atari 2600. Die kunnen on demand worden gespeeld, zonder dat je het internet af moet struinen op zoek naar een ROM. Eerder was Antstream niet in de App Store beschikbaar, omdat Apple geen gamestreamingservices toestond. De app was toen alleen geschikt voor Windows, Xbox, Android en Amazon. Door de Digital Markets Act van de EU moest de smartphonemaker zulke apps echter wel toelaten.

De app komt volgende week naar iOS en iPadOS, dus dan kun je Alien Breed, Alleykat, Boulder Dash en zelfs Revenge of the Mutant Camels spelen op je iPhone of iPad. Mario, Sonic en andere bekende gamefranchises zijn er niet te vinden, maar wel genoeg andere retrogames. Om ze legaal te kunnen spelen, is wel een abonnement benodigd. Dit kost normaal 5 dollar per maand of 30 dollar per jaar, maar bij de introductie op de App Store wordt een abonnement op de app tijdelijk voor respectievelijk 4 of 20 dollar aangeboden. Het is te verwachten dat de europrijzen ongeveer gelijk zijn.

Lees meer over streaming en download onze app voor iOS en Android.