Je paspoort of ID-kaart kun je straks online laten blokkeren

©Unsplash

Je paspoort of ID-kaart kun je straks online laten blokkeren
22 juni om 15:30

We hebben nog geen digitaal paspoort en ook nog niet de optie om een paspoort-aanvraag überhaupt digitaal af te handelen, maar binnenkort is het wel mogelijk om geheel digitaal je paspoort ongeldig te laten verklaren.

StopID is een groot overheidsproject dat al sinds 2014 bestaat om te zorgen dat je online kunt regelen dat je identiteitskaart of paspoort ongeldig wordt verklaard. Het is een website waarop je terechtkunt als je identificatiemiddel is gestolen of kwijt is. Je logt erop in met je DigiD om aan te geven dat het document niet meer in jouw bezit is en dat deze moet worden geblokkeerd. 

Niet meer wachten op kantooruren

Het scheelt hoeven te wachten op kantooruren om het verlies door te geven. Ook wordt er nu direct in de juiste systemen geregistreerd dat er een vermissing is en kan er minder makkelijk fraude worden gepleegd, stelt demissionair staatssecretaris Digitalisering Van Huffelen in een brief aan de Tweede Kamer. Het systeem zou ‘vergevorderd’ zijn qua ontwikkeling, maar moet nog wel door een proef heen die nog moet beginnen.

Als je tas wordt gestolen met daarin je bankpassen en je paspoort, dan kun je via je bank rekenen dat je bankpas niet meer werkt, maar er zijn voor het melden dat je paspoort of ID-kaart zijn gestolen geen manieren om dit snel online door te geven. Iemand heeft daardoor langer vrij spel om je paspoort te gebruiken om bijvoorbeeld fraude te plegen. StopID is dus een welkome toevoeging aan de websites en apps van de overheid

DigiD benodigd

Wel is het te hopen dat je telefoon niet in die gestolen tas zit: je hebt je DigiD nodig en die hebben mensen toch vaak in appvorm op hun telefoon in gebruik. Of ze slaan hun DigiD-gegevens op hun toestel op en dat is in dit geval niet ideaal. In ieder geval is het goed dat StopID een website is en geen app. Wanneer we het kunnen gebruiken is nog onbekend: naar verwachting nog niet deze zomervakantie.

Lees meer over paspoorten, of blijf op de hoogte via de Bright-app.