© Unsplash

Dit is hoe wetenschappers geavanceerde aliens willen vinden

Dit is hoe wetenschappers geavanceerde aliens denken te vinden

22 juni om 20:00

Onderzoekers hebben een nieuwe manier bedacht om geavanceerde buitenaardse beschavingen te vinden. Dat kan volgens hen door te zoeken naar zwaartekrachtgolven die geproduceerd worden door aandrijvingssystemen van aliens. Toch opmerkelijk: volgens het onderzoek moeten de ruimteschepen van buitenaardse wezens eerst falen voordat wij ze kunnen detecteren.

Geavanceerde buitenaardse beschavingen die sneller dan het licht kunnen reizen, zouden hiervoor gebruik maken van zogenoemde warp drives. Dat is een theoretische technologie die het mogelijk zou kunnen maken om de ruimte voor een schip te doen krimpen, en achter het schip te doen uitzetten. Hoewel dat voor de mens toekomstmuziek is -als het überhaupt mogelijk is- zou het tot de mogelijkheden kunnen behoren voor beschavingen die duizenden of miljoenen jaren verder staan.

Op papier is al aangetoond dat dergelijke warp drives kunnen bestaan. Dat becijferde de fysicus Miguel Alcubierre in 1994. Om warp drives te gebruiken, zou echter negatieve energie nodig zijn, een vorm van energie die minder energetisch is dan de lege ruimte. Het bestaan daarvan is nog niet aangetoond door de moderne fysica.

Op papier mogelijk

Hoewel onze gelimiteerde kennis van de fysica ons nog niet in staat stelt om snel van ster naar ster te reizen, kunnen we wiskundig wel al berekenen hoe dat zou werken. En dat kan wel eens de sleutel zijn tot het vinden van buitenaards leven. In een studie die gepubliceerd werd op preprint-platform arXiv beschrijven fysici hoe falende warp drives detecteerbaar zouden kunnen zijn vanaf de aarde.

Wanneer een warp drive op een specifieke manier faalt, zou die volgens de simulaties van de wetenschappers zwaartekrachtgolven uitzenden. Warp drives zouden werken door een soort bubbel van theoretisch materiaal te maken rond een ruimteschip die de ruimte ombuigt. Als een schip er niet in slaagt om die bubbel stabiel te houden, zou het materiaal in één keer terug naar de ‘normale’ ruimte lekken, waarbij enorme hoeveelheden energie vrijkomen.

Zwaartekrachtgolven

Die plotselinge influx van energie zou zo krachtig zijn, dat er zwaartekrachtgolven gevormd worden. Dat zijn golven in de kromming van de ruimtetijd die vanaf aarde detecteerbaar zijn. Wetenschappers hebben ze in het verleden al gedetecteerd, maar dan van natuurlijke bronnen, zoals twee zwarte gaten die samensmelten.

Tot nu toe gaat het nog om een zeer speculatieve studie. Er is nog helemaal geen bewijs dat warp drives mogelijk zijn. Ook is de kans best groot dat aliens die zodanig geavanceerd zijn, andere technologieën hebben uitgevonden die de mensheid zich nog niet kan voorstellen. De studie is bovendien nog niet aan collegiale toetsing onderworpen. 

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.