© Fizik

Pijn aan je billen? Dit bedrijf 3D-print fietszadels op maat

Pijn aan je billen? Dit bedrijf 3D-print fietszadels op maat

22 juni om 17:10

Als je een fiets hebt (en die kans is in Nederland wel héél groot), heb je wellicht een zadel uit de massa-productie. Zoals we allemaal wel weten, kan dat soms voor het nodige ongemak zorgen. Het Italiaanse bedrijf Fizik wil daar iets aan doen, door op maat gemaakte, ge-3D-printe fietszadels te verkopen.

Voordat je een op maat gemaakt zadel kan kopen, moet je achterwerk worden opgemeten. Dat kan bij een aantal verkooppunten dat samenwerkt met Fizik. In Nederland zijn er twee locaties.

Aan de hand van de metingen wordt een van zes zadelmodellen uitgekozen. Met dat zadel moet je op een stationaire fiets gaan zitten, waar een drukmap wordt gemaakt van je bips. Er wordt op 64 verschillende plaatsen gemeten hoe je achterste in het zadel past, waarna de data wordt doorgestuurd naar het hoofdkwartier van Fizik in Italië.

Niet goedkoop

Daar gaat het bedrijf aan de slag met het 3D-printen van een zadel op maat. Uiterst vier weken nadat je jouw derrière voor het eerst laat opmeten, krijg je jouw fietszadel opgestuurd. Als je het eenmaal in huis hebt, dan ben je er nog niet. Je kunt dan nogmaals naar het verkooppunt gaan om nog een drukmeting uit te voeren.

Een op maat gemaakt zadel kopen bij Fizik is niet goedkoop. De vanafprijs bedraagt 459 euro. Als je daar zadelrails uit carbon bij wilt, betaal je 499 euro. 

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.