Zien flitspalen binnenkort of je dronken bent? Dit systeem herkent dronkenschap

©Freepik

Flitspalen zien binnenkort dat je dronken bent? Nieuw systeem in de maak
25 juni om 23:10
Laatste update: 25 juni om 23:12

Wetenschappers hebben een systeem ontwikkeld dat op basis van camerabeelden kan herkennen of je gedronken hebt terwijl je achter het stuur zit. Het systeem werkt met de normale camera die zich in auto’s bevindt.

De onderzoekers ontwikkelden het systeem door eerst 60 vrijwilligers te volgen terwijl zij een rijsimulator gebruikten. Een normale camera filmde hen tijdens hun ritjes. De vrijwilligers reden terwijl zij eerst nuchter, daarna aangeschoten en vervolgens volledig dronken waren.

Daarna werd een algoritme gebruikt om de beelden te bekijken. Het algoritme leerde uiterlijke tekenen van dronkenschap te herkennen. Bepaalde gezichtsbewegingen, alsook de hoofdpositie en de richting waar mensen uitkijken, bleken goede indicatoren van dronkenschap.

Accuraat in driekwart van de gevallen

Zodra het algoritme getraind was, werd het getest op video’s van echte dronken chauffeurs. Het programma slaagde er 75 procent van de tijd in om te bepalen of een persoon nuchter, aangeschoten of dronken was. Hoewel er nog ruimte is voor verbetering, denken de wetenschappers dat het opschalen van de gebruikte data daar een oplossing kan bieden.

De technologie is op verschillende manieren in te zetten. Een mogelijkheid is om een app te bouwen waarmee gebruikers zichzelf of anderen kunnen testen. Een andere stap is om ook flitscamera’s te maken die dronken chauffeurs kunnen herkennen. Dat kan alleen als de technologie ook met lage resoluties werkt, maar daarvoor is nog meer onderzoek nodig. 

Volg meer nieuws over wetenschap, en mis niets met onze nieuwsbrief.