©Unsplash

Datacenters in de ruimte? De EU vindt het een goed idee

Datacenters in de ruimte? De EU vindt het een goed idee

27 juni om 14:15

Er zijn steeds meer datacenters nodig voor alle fijne info op het internet en AI heeft de groei aanzienlijk versneld. Ze nemen alleen veel ruimte in en zijn enorme stroomvreters, maar een nieuw onderzoek in opdracht van de Europese Commissie heeft een oplossing: we schieten ze de ruimte in!

De EU gaf 2,1 miljoen euro uit voor het onderzoeksproject met de naam Advanced Space Cloud for European Net zero emission and Data sovereignty (lekker afgekort naar ASCEND). Na 16 maanden onderzoek is hun conclusie dat datacenters in de ruimte “technisch en economisch haalbaar is” en bovendien helpt om het milieu te besparen. De datacenters zouden buiten de dampkring meer profijt hebben van zonne-energie. 

Het grootste probleem van datacenters is dat we ze nodig hebben, maar dat ze tegelijkertijd een enorme druk op de energieproductie creëren. Datacenters moeten constant gekoeld worden en daarvoor is stroom of water nodig. AI heeft het probleem verergerd want deze datacenters hebben gemiddeld drie keer zoveel stroom nodig, volgens de Amerikaanse nieuwssite CNBC. Zij citeren ook onderzoek dat datacenters wereldwijd vanaf 2026 ongeveer 1.000 terawattuur nodig. Dat is vergelijkbaar met de stroomconsumptie van heel Japan.

1.300 datacenters in de ruimte

Het plan van ASCEND is om in 2036 zo’n 13 datacenters te lanceren, met een capaciteit van 10 megawatt. Vanaf 2050 moeten dat er 1.300 zijn en genereren die samen een gigawatt aan energie. 2050 is toevallig ook het jaar dat de EU klimaatneutraal wil worden. Toch gaat het een hoop brandstof kosten om al die datacenters in de ruimte te krijgen. Elk ‘blok’, dat een zelfvoorzienend datacenter is, moet apart gelanceerd worden. Daarom ontwikkelt een andere onderzoeksgroep namens de EU een ecovriendelijke lanceermethode. Als dat lukt zou de lancering nog maar een tiende van de brandstof kosten.

Ook Microsoft wil de ruimte in

Er zijn ook critici. CNBC citeert Michael Winterson, managing director van de European Data Centre Association, die toegeeft dat zonne-energie veel beter werkt in de ruimte. Tegelijkertijd gaat het miljoenen kosten aan brandstof om de datacenters in een baan rond de aarde te houden. Ook zijn datacenters in de ruimte moeilijker te beschermen tegen vijandelijke landen. Toch is het plan verrassend populair want ook Microsoft is met het ruimtevaartbedrijf Loft Orbital onderzoek aan het doen naar AI datacenters in de ruimte.

Lees meer over de ruimte en schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.