© ITER

Grootste kernfusiereactor ter wereld zal vanaf 2035 fusiereacties genereren

Grootste kernfusiereactor ter wereld zal vanaf 2035 fusiereacties genereren

30 juni om 14:00
Laatste update: 3 juli om 09:15

ITER, het grootste kernfusieproject op aarde, heeft een nieuw stappenplan aangekondigd. De organisatie verwacht dat de eerste fusiereacties in 2035 zullen plaatsvinden.

In het nieuwe stappenplan wordt voorzien dat er tegen 2035 deuterium-deuterium-reacties zullen plaatsvinden in de reactor. Later zullen ook deuterium-tritium-reacties plaatsvinden. Dat liet ITER weten na een vergadering eerder in juni. Volgende maand komt ITER met meer informatie. 

Deuterium en tritium zijn waterstofisotopen met respectievelijk een en twee extra neutronen in de kern. Deze isotopen worden in fusiereactoren gebruikt als brandstof. In zo’n reactor worden enorme temperaturen opgewekt, hoog genoeg om de atoomkernen om te zetten tot plasma. Dat is nodig om ze te laten samensmelten tot helium. Daarbij komt een zeer grote hoeveelheid energie vrij.

Oorspronkelijke plan niet haalbaar

Het oorspronkelijke doel was om voor het eerst plasma te produceren in 2025. Deuterium-tritiumreacties moesten in 2035 plaatsvinden. Dat wordt nu uitgesteld naar een latere datum. Eerst zullen deuterium-deuterium-reacties plaatsvinden. Die laatste zijn minder energetisch.

Het project heeft te kampen met een aantal moeilijkheden. In 2022 werden defecten ontdekt bij de thermische schilden. Die moeten gebruikt worden om de magneten te beschermen tegen de superhete temperaturen in de reactorkamer. Ook werden scheurtjes gevonden in de thermische leidingen. Die moeten volledig vervangen worden. In totaal moet zo’n 23 kilometer aan leidingen uit de reactor worden gehaald.

Op weg naar commerciële kernfusie

Het einddoel van ITER is om aan te tonen dat (veel) meer energie kan worden opgewekt met deuterium-tritium-reacties dan nodig is om de reactie op te starten. Dat moet aantonen dat het haalbaar is om stroom op te wekken met kernfusie. De reactor is momenteel in aanbouw in Zuid-Frankrijk. Verschillende landen uit de EU, de VS, Rusland, China en anderen werken mee aan het project.

Lees meer nieuws over energie en mis niets met onze nieuwsbrieven.