©Unsplash

Google laat zien wat een ramp AI is voor het milieu

Google laat zien wat een ramp AI is voor het milieu

3 juli om 10:03

In het jaarlijkse milieuverslag van Google geeft het bedrijf aan dat AI voor extra uitstoot zorgt, wat een ramp is voor het milieu. 

Hoewel Google zijn uitstoot wil halveren in 2030 (vergeleken met 2019), blijkt dankzij de groei van AI dit doel verder weg te liggen dan ooit. In het nieuwste milieuverslag van de techgigant is te lezen dat de totale uitstoot van broeikasgassen sinds 2019 juist met 48 procent is gestegen.

Deze stijging komt voornamelijk door het energieverbruik van Google's datacenters. Zeker de groei van kunstmatige intelligentie zorgt nu voor extra veel uitstoot.

Oplossingen

"Naarmate we AI verder in onze producten integreren, kan het terugdringen van de uitstoot uitdagend zijn vanwege de toenemende vraag naar energie", geeft Google toe in het verslag. Om er wat aan te doen, zegt het bedrijf te proberen om zijn AI-modellen, hardware en datacentra meer energie-efficient te maken.

In Nederland bouwt Google ook druk aan nieuwe datacenters in het noorden van het land. Sinds 2014 is er al meer dan 3,8 miljard euro geïnvesteerd in deze locaties. Deze datacenters worden gemaakt met duurzaamheid in het achterhoofd, met onder andere zonnepanelen op het dak, het opvangen van de restwarmte en een milieubewuste methode voor het koelen van de servers.

Lees meer over Google, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.