©Freepik

Google stort zich met AI nu ook op het onderwijs

Google geeft scholieren nu ook AI-functies: 'Kinderen voorbereiden op de toekomst'

24 juni om 22:41

Google richt zich met zijn AI-functies nu ook op het onderwijs. Scholieren en onderwijzers krijgen toegang tot veel functies van zijn chatbot Gemini, en er komen nieuwe tools beschikbaar voor scholen. Een gewaagde stap, omdat de AI-systemen van Google regelmatig onder vuur liggen door de vele fouten.

Hoewel de meeste Google Gemini-functies al beschikbaar zijn voor mensen met een persoonlijk Google-account, zullen de komende maanden ook scholen toegang krijgen. Dat betekent dus dat als je e-mailadres aan een school is verbonden met een Google-account, je als docent en leerling binnenkort een aantal nieuwe functies mag verwachten.

Google zegt dat beheerders bij scholen ervoor kunnen kiezen om Gemini in te schakelen voor deze accounts. Daarnaast wordt er volgens Google extra aandacht besteed aan databescherming. De nieuwe digitale hulpmiddelen, onderdeel van Google Classroom, moeten docenten ondersteunen in het samenstellen van lespakketten. Daarnaast zullen de functies scholieren beter gaan ondersteunen bij het leren lezen door hen van real-time feedback te voorzien.

Gepersonaliseerde lespakketten

Volgens Google kunnen docenten 'leesactiviteiten toewijzen aan individuele leerlingen op basis van de Lexile-maat, het leesniveau of fonetische vaardigheden, met een keuze uit meer dan 800 boeken'. "Onderwijzers kunnen ook inzichten bekijken in leesnauwkeurigheid, snelheid en begrip."

Daarnaast zal een andere functie, die later wordt gelanceerd, in staat zijn om "gepersonaliseerde verhalen te genereren op maat van de individuele behoeften". In eerste instantie zijn Engelstalige kinderen de eersten die het mogen uitproberen, gevolgd door Spaanstaligen en enkele andere talen.

Voorleesfunctie in Google Chrome

Naast de eerder genoemde leesfuncties, zal ook Google's videotool Vids beschikbaar worden gemaakt voor Plus-leden, maar dan zonder generatieve AI. Daarnaast laat het bedrijf weten dat het zijn producten Google Meet en Assignments zal integreren binnen systemen als Canvas en PowerSchool Schoology Learning.

Verder kun je in Google Chrome een extra paneel oproepen om een tekst te laten uitspreken met behulp van verschillende stemmen, snelheden en afspeelknoppen. Tot slot zal de bestanden-app op ChromeOS omschrijvingen toevoegen aan ongelabelde afbeeldingen en zullen Assignments beter worden geïntegreerd met de rest.

Google Gemini in opspraak

De aankondiging is opvallend te noemen, aangezien Google's AI-chatbot Gemini onlangs nog meermaals erg negatief in het nieuws kwam nadat het gebruikers adviseerde om lijm op hun pizza te smeren als de kaas niet goed bleef plakken. Ook zou het hebben gezegd hoeveel stenen je het beste per dag kunt eten.

De berichten raakten duidelijk een gevoelige snaar bij Google, dat zich al snel verschool achter "data-leemtes" en de schuld gedeeltelijk bij de gebruikers legde die volgens Google de "verkeerde vragen" hadden gesteld. Het blijft dan ook de vraag of Google zich nu al moet richten op het onderwijs, terwijl het nog druk bezig is met het verbeteren van zijn AI-technologie.

'Vaardigheden nodig in de toekomst'

Google zegt dat het jongeren wil 'voorbereiden op de vaardigheden en hulpmiddelen die ze nodig hebben om te gedijen in de toekomst waar GenAI bestaat'. "We willen hen leren hoe deze technologie kan worden gebruikt om creativiteit te ontsluiten en het leren te vergemakkelijken. Praktische ervaring met generatieve AI zal scholieren helpen zich voor te bereiden op een AI-gedreven toekomst."

Lees meer AI-nieuws en blijf op de hoogte met ons populaire WhatsApp-kanaal.