©EVleaks

Samsung vouwtelefoons Galaxy Z Fold 5 en Galaxy Z Flip 5 helemaal uitgelekt

Nieuwste vouwtelefoons Samsung helemaal uitgelekt, met kleurrijker ontwerp

4 juli om 11:47

Een week voor de onthulling is praktisch alles over de nieuwe Samsung Galaxy Z Fold 6 en Z Flip 6 uitgelekt: het uiterlijk met nieuwe kleuren en alle spes.

Samsung houdt op 10 juli weer een groots Unpacked-evenement. En hoewel we bij de meeste tech-bedrijven vaak wel een aardig idee hebben van wat er gaat gebeuren, is bij Samsung wel een heleboel uitgelekt. Oer-lekker Evan Blass plaatste een hele rits plaatjes van de Samsung Galaxy Z Fold 6 en Z Flip 6 online. En niet zomaar afbeeldingen: het gaat vermoedelijk om plaatjes uit documenten voor media, dus ook alle specificaties en boeiends nieuwe functies staan erbij.

Qua uiterlijk lijkt de Galaxy Z Flip 6 flink op zijn voorganger, met hetzelfde vreemd gevormde schermpje aan de buitenkant – om plaats te bieden aan de twee lenzen. Wat wel meteen opvalt, is dat de nieuwe Flip veel kleurrijker is. Voorgaande modellen waren alleen anders gekleurd op het achterpaneeltje, het enige grote oppervlak van de telefoon zonder scherm. Maar blijkbaar kan er meer kleur op, want bij de Flip 6 zijn ook de randen van het toestel, het scharnier en zelfs de randjes rond de lenzen allemaal meegekleurd.

Vooral onder de motorkap vernieuwd

Een boeiende nieuwe functie die is uitgelekt, is de vertaalmodus. Daarbij zie je zelf je invoer op het bovenste deel van het grote scherm en staat de vertaling zowel op het onderste deel als op het kleine buiten-schermpje. Dat maakt gesprekken in een vreemde taal toch weer iets makkelijker dan wanneer je steeds je telefoon naar de ander moet draaien, in de hoop dat 'ie snapt naar welk Frans berghotel je zoekt.

Maar de grootste vernieuwingen zitten toch vooral onder de motorkap. Zo draaien de Fold 6 en Flip 6 nu allebei op de snelle nieuwe Snapdragon 8 Gen 3-chip. De Flip 6 heeft met 50MP een flinke camera-upgrade ten opzichte van de 12MP-camera in de Flip5. De batterij is ook iets groter: 4000 mAh tegenover een capaciteit van 3700 in het vorige model. Samen met de nieuwe chip moet dat zorgen voor zo'n twee à drie uur langere accuduur.

De Fold 6 heeft weer een hogere helderheid: het scherm kan straks 2600 nits fel, waar de Fold 5 tot 1750 nits ging en de Fold 4 tot 1000. Zo zie je wel dat Samsung flink blijft sleutelen aan deze toestellen. En hoewel de camera's en batterij hetzelfde zijn als bij de Fold 5, is 'ie wel ietsjes lichter, compacter, dunner en is de batterijduur met een uurtje of twee toegenomen.

Wat moet dat kosten?

Het enige dat we nu nog missen, zijn de prijzen van de Fold 6 en Flip 6. Die zouden helaas wel weer duurder worden: opnieuw 100 tot 150 euro duurder, volgens geruchten. De Flip 5 begon vorig jaar bij 1199 euro, de Fold 5 was er vanaf 1899 euro. Die prijs gaat wel vaak snel omlaag: een jaar later is de Flip 5 te vinden voor 749 euro, en de Fold 5 vanaf 1299 euro.

Op 10 juli weten we meer, en hopelijk zijn er toch nog wat dingen die niet uitgelekt zijn.

Meer Samsung en mis niets met onze Bright-app.