© Pexels

Bonnetjes, spaarkaarten en leeftijdscontrole overbodig door nieuwe versie NFC

Bonnetjes, spaarkaarten en leeftijdscontrole overbodig door nieuwe versie NFC

4 juli om 22:02

Wie Near Field Communication (NFC) niet kent, gebruikt het waarschijnlijk toch iedere dag. Het is namelijk de technologie die ervoor zorgt dat je contactloos kan betalen met je bankpas, smartphone en smartwatch. En het is tijd voor een update, vonden de makers.

Er valt namelijk nog veel verbetering te behalen, blijkt uit de nieuwe plannen. De volgende generatie NFC gaat Multi-purpose Tap heten, oftewel: je tikt één keer met je NFC-chip tegen een betaalautomaat om meerdere acties tegelijk uit te voeren.

Als je aan de kassa wil afrekenen, wordt er altijd een hele reeks vragen gesteld: “Wilt u het bonnetje?”,  “Spaart u zegels?” en soms “Mag ik uw ID even zien?”. Die vragen zouden met Multi-purpose Tap allemaal niet meer nodig zijn. Je betaalt gewoon met je bankpas of smart device en de zegels krijg je er tegelijk digitaal bij, er wordt aan de winkel doorgegeven of je ouder dan achttien jaar bent en het bonnetje wordt naar je telefoon gestuurd.

Een andere situatie waarin de opvolger van NFC handig kan zijn, is tijdens het boarden voor een vliegtuig. Als het in Nederland mogelijk wordt om via je telefoon je identiteit te verifiëren, kan dit tegelijk met het scannen van je digitale boarding pas gebeuren.

Voor nu slechts een concept

Helaas kunnen we de handige functies niet morgen al uitproberen in de supermarkt. Het gaat namelijk nog wel even duren voor de technologie ook echt toegepast wordt. De details van de plannen moeten nog uitgewerkt worden door het NFC Forum, dat over NFC gaat. Hoewel het erop lijkt dat de bestaande technologie in smartphones voldoende is, is goed mogelijk dat winkeliers wel nieuwe en dure pinapparaten moeten aanschaffen om Multi-purpose Tap te laten werken. Het hangt van hen af of de nieuwe standaard uiteindelijk ook echt standaard gaat worden.

Lees meer over contactloos betalen en abonneer je op een van onze nieuwsbrieven.