Een crowdfundingproject steunen, maar dan ellenlang wachten: “Bedrijven moeten verantwoordelijkheid nemen”

©FUELL

Een crowdfundingproject steunen, maar dan ellenlang wachten
7 juli om 13:00
Laatste update: 7 juli om 13:19

Het is een populair middel voor bedrijven om geld en klanten binnen te halen: crowdfundingscampagnes. Maar wat als zo’n project heel veel vertraging oploopt, vragen nauwelijks beantwoord worden en je jezelf afvraagt of het product überhaupt nog komt?

Een inwoner van New York maakte er in ieder geval korte metten mee, las je vrijdag bij ons op Bright: Jonathan Rapoport sleepte e-bike-maker Delfast voor de rechter, nadat hij het crowdfundingproject van het bedrijf steunde door meer dan tweeduizend euro in te leggen. De fiets kreeg hij nooit en uiteindelijk won Rapoport de rechtszaak. Maar er zijn meer gevallen van crowdfundingprojecten met schunnig lange wachttijden.

Neem bijvoorbeeld de Kickstarter-campagne van Hanson Robotics voor de kleine robot Little Sophia. Het bedrijf haalde bijna 270.000 dollar op met het project, maar al sinds eind 2019 wachten backers al op hun kleine humanoid. Hoewel er mensen zijn die nog altijd alle vertrouwen hebben in het bedrijf, dat tot op heden maandelijkse updates blijft geven, wordt er vaak om een terugbetaling gevraagd.

Voor een ander, meer recent voorbeeld moeten we terug naar Indiegogo. Daar startte het Amerikaanse FUELL, een e-bike- en motormaker van voormalig Harley-Davidson-ingenieur Erik Buell, een campagne voor de FUELL Flluid 2S- en 3S-e-bikes. Die gebruiken een zeer krachtige Valeo Cyclee middenmotor, een '7-speed' automatische transmissie, ook van Valeo. Het 2S-model heeft maar liefst twee accu’s van elk 1.2 kWh, de 3S heeft er één.

Ruim vierduizend euro ingelegd

De innovatie die uitgaat van het project klinkt Jaap Kramer uit Amstelveen als muziek in de oren. “Omdat de naam van Buell aan het project verbonden is, had ik destijds meer dan genoeg vertrouwen in een goede afloop”, vertelt Jaap in gesprek met Bright. Hij legt in april vorig jaar ruim vierduizend euro in voor een Flluid 3S-e-bike, net als vele andere backers. Binnen een kwartier is het streefbedrag van enkele tienduizenden euro binnen en op het moment van schrijven staat de teller op bijna anderhalf miljoen euro.

In juli vorig jaar zouden de e-bikes worden uitgeleverd, maar die deadline wordt niet gehaald. Sindsdien wordt het project steeds uitgesteld. FUELL geeft maandelijkse updates over bijvoorbeeld onderdelen die vertraagd zijn, maar op specifieke vragen van Jaap en andere backers over het frame en de Valeo-motoren, gaat het bedrijf nauwelijks in. Ook Bright heeft vragen gesteld aan FUELL, maar daar is nog niet op geantwoord.

"Gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel"

Jaap wacht ondertussen langer dan een jaar op de beloofde e-bike. “Daar ben ik zeer teleurgesteld over. Het was voor mij de eerste Indiegogo-campagne, maar ook zeker de laatste”, verzekert hij. “Ik begrijp dat deze projecten uitlopen, maar ik vind dit wel heel erg lang duren.”

Maar dat wachten vindt hij niet het ergste. “Veel bozer word ik van het feit dat FUELL geen vragen van backers beantwoordt. Dat doen ze al niet sinds juli vorig jaar, toen de levering voor het eerst werd uitgesteld. Ze houden ons aan het lijntje en komen nooit met duidelijke antwoorden. Het voelt als een gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel bij FUELL. Ze hebben toch een fors bedrag opgehaald met de campagne.”

Toch heeft Jaap hoop dat FUELL uiteindelijk gaat leveren. “De naam van Erik Buell is wereldwijd bekend, dus ik heb er nog steeds vertrouwen in dat ze zullen leveren”, zegt hij. “Maar ze hebben zo'n mooi en innovatief product gemaakt en dan gaan ze zo slecht om met hun backers. Dat vind ik onbegrijpelijk, want het tast hun merk aan.”

Lees meer over e-bikes of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.