Cryptodiefstal door hackers in eerste helft van 2024 verdubbeld: 1,3 miljard euro

©Canva

Cryptodiefstal door hackers in eerste helft van 2024 verdubbeld: 1,3 miljard euro
7 juli om 22:00

Experts zeggen dat cryptodiefstal een groter probleem is dan ooit tevoren. In de eerste helft van 2024 wisten hackers er met dubbel zoveel geld vandoor te gaan als in de eerste helft van 2023: 1,3 miljard euro. 

Dit gigantische bedrag heeft meerdere oorzaken. Ten eerste is er een aantal grote aanvallen geweest en ten tweede stijgen de cryptoprijzen, schrijft Reuters. Van 1 januari 2024 tot 24 juni 2024 werd er 1,38 miljard dollar aan crypto gestolen, terwijl dit van 1 januari 2023 tot 24 juni 2023 657 miljoen dollar was. Een fiks verschil, waaruit blijkt dat hackers die er met de crypto vandoor gaan steeds rijker worden. De experts van TRM Labs zeggen geen grote veranderingen te hebben gezien in de beveiliging van cryptovaluta als systeem. 

Crypto-diefstal

Wel zagen ze dat ETH, Solana en bitcoin het allemaal aanzienlijk beter doen dan vorig jaar. Het is voor cybercriminelen dus ontzettend aantrekkelijk om cryptodiensten aan te vallen en meer te stelen. Het gaat allang niet meer zo slecht met crypto als in 2022, al worstelt bitcoin deze week wel wat vanwege het vrijkomen van bitcoin uit het Mt. Gox-schandaal in Japan. Over het algemeen boeren de cryptovaluta juist wel goed dit jaar: in ieder geval beter dan in 2023. 

Een van de grootste cryptodiefstalzaken dit jaar is ongeveer 300 miljoen euro aan bitcoin dat werd gestolen van DMM Bitcoin, een Japanse cryptobeurs die zelf sprak van ‘een ongeautoriseerd lek’. Sowieso zijn het vaak cryptobeurzen die worden aangevallen. De aanvallers zijn volgens de Verenigde Naties mogelijk Noord-Koreanen die de aanvallen zouden gebruiken om nucleaire programma’s en raketprogramma’s te financiëren. Het gaat mogelijk dus veel verder dan slechts iemand op een zolderkamer die er zelf rijker van wil worden. Noord-Korea ontkent deze beschuldigen.

Meer over cryptocurrencies en abonneer op onze nieuwsbrief.