©Unsplash

'Apple Watch Series 10 groter scherm platter Watch SE wordt van plastic'

'Apple Watch Series 10 krijgt platter en groter scherm, nieuwe SE wordt plastic'

8 juli om 13:33

Er zijn meer geruchten verschenen over twee aanstaande Apple Watches. De Series 10 zou inderdaad platter worden en een grote scherm krijgen, de nieuwe SE zou een plastic behuizing krijgen om kosten te drukken.

De afgelopen maanden gingen er wilde geruchten over de nieuwe Apple Watch. Er zou een Series X komen met een totaal nieuw ontwerp met nieuwe bandjes. Inmiddels zijn die verwachtingen wat getemperd met verwachtingen van de doorgaans betrouwbare Mark Gurman van Bloomberg. Hij schrijft dat de Apple Watch Series 10 opnieuw in twee formaten beschikbaar komt, waarbij het grootste model hetzelfde schermformaat zal hebben als de Apple Watch Ultra.

Die Ultra heeft een scherm van 1,92 inch, waar dat bij de grootste normale Apple Watch 1,9 inch is. De kast van de Ultra is met 49 mm wat groter dan die de 45 mm-kast van de reguliere Series 9 en alles daarvoor. Vermoedelijk zal dat fysieke formaat van de nieuwe Apple Watches hetzelfde blijven, maar slinkt de schermrand opnieuw. Dat gebeurde eerder ook al bij nieuwe Apple Watches. De huidige bandjes zouden dan vermoedelijk ook nog op het nieuwe model passen.

Snellere chip doet nog geen AI

Over temperen gesproken: sommige de nieuwe gezondheidsfuncties zijn nog niet klaar voor de nieuwe Apple Watches van dit jaar. Apple zou functies voor slaapapneu en hoge bloeddruk in ontwikkeling hebben, maar die zouden nog niet gereed zijn om nu al in een nieuwe Apple Watch te introduceren.

Verder zou de Series 10 wel een nieuwe, snellere chip krijgen, maar die zou Apple Intelligence nog niet meteen gebruiken. Apple zou eerder het grondwerk alvast willen leggen, zodat het Apple Intelligence op een later moment kan toevoegen aan de Apple Watch. Zo'n benadering kiest Apple vaker: een onderdeel wordt dan alvast toegevoegd aan een product, en wordt pas een of meerdere jaren daarna actief gebruikt. Zo kregen iPhones bijvoorbeeld een ultra wideband-chip, die in eerste instantie weinig deed maar inmiddels veel wordt ingezet voor alles van AirTags tot autosleutels.

Plastic Apple Watch SE

De Apple Watch SE verscheen voor het eerst in 2020, twee jaar later verscheen de opvolger. Dit jaar wordt mogelijk een nieuw model verwacht, dus Apple lijk op een tweejarig update-schema te zitten. De SE is de goedkoopste Watch die Apple aanbiedt, vaak met een mix van enkele nieuwste kenmerken en wat eigenschappen van oudere modellen. Zo heeft de huidige SE een wat kleiner scherm met dikkere rand, dat niet altijd aan staat en ook minder fel is.

"Een idee dat het bedrijf heeft getest, is het verwisselen van de aluminium behuizing in voor hard plastic", aldus Gurman. Dat zou de prijs moeten drukken: de Apple Watch SE start nu bij 279 euro, terwijl de normale Apple Watch er vanaf 449 euro is. Concurrent Galaxy Watch is er ondertussen vanaf onder de 200 euro, mogelijk wil Apple daar met de in ieder geval de SE dichterbij in de buurt komen.

De Apple Watch is door de jaren heen in verschillende materialen verschenen. Hoewel de SE er altijd alleen in aluminium was, verscheen de reguliere Apple Watch steevast in ieder geval in aluminium en roestvrijstaal. Ook zijn er versies geweest met een gouden behuizing, en zelfs eentje van keramiek – die oogde als plastic maar voelde wel hoogwaardiger aan. Ook gebruikt Apple titanium, onder meer bij de Apple Watch Ultra.

Nieuwe Apple Watches worden gelijktijdig met nieuwe iPhones aangekondigd, en worden ook dit jaar weer in september verwacht.

Meer Apple Watch en mis niets met onze Bright-app.