©9to5Mac

Standaard wallpaper iOS 18 kan dynamisch van kleur veranderen

De standaard wallpaper van iOS 18 kan dynamisch van kleur veranderen

9 juli om 11:01

iOS had al langer wallpapers met een dag- en nacht-versie die automatisch wisselde bij nachtmodus, maar een nieuwe dynamische optie doet het met verschillende stapjes.

iOS heeft elk jaar een standaard wallpaper. De afgelopen jaren is dat steeds een afbeelding met abstracte vormen in verschillende kleuren die elkaar overlappen. In iOS 16 werd al wat diepte aan die wallpapers toegevoegd: ze bewegen dan subtiel bij het ontgrendelen van de iPhone en op het lockscreen kan de klok een stukje achter de voorgrond van de wallpaper vallen.

In de derde bèta-versie van iOS 18 zit een nieuwe optie voor de standaard wallpaper, ontdekte 9to5Mac. De optie heet 'Dynamic' en zorgt ervoor dat de tinten van de wallpaper gedurende de dag steeds wat veranderen. Zacht en licht in de ochtend, feller in de middag en donkerder richting de avond.

macOS deed het al langer

De nieuwe Dynamische-functie lijkt vooralsnog alleen beschikbaar voor de standaard wallpaper van iOS 18, die er op zijn beurt in vier kleuren is: geel, roze, blauw en paars. Het is niet bekend of de optie straks ook voor andere bijgeleverde wallpapers beschikbaar komt, of bijvoorbeeld voor je eigen foto's die je als wallpaper wil instellen.

Op macOS biedt Apple al langer zulke dynamische wallpapers, die dan bestaan uit vijf verschillend gekleurde versies van dezelfde foto of afbeelding. Inmiddels heeft macOS ook video-wallpapers, die bewegen als het scherm vergrendeld is en dan langzaam tot stilstand komen na het ontgrendelen. Wie weet vormt macOS ook hiermee het oefenterrein voor een functie die we later op iPhone kunnen verwachten.

Android-gebruikers kunnen overigens al langer video-wallpapers instellen. Sowieso kunnen Android-gebruikers al langer hun thuisschermen vrijer indelen dan op iPhone. Dat gaat met iOS 18 wel veranderen: dan kunnen app-icoontjes overal op het scherm worden gezet, niet verplicht van linksboven tot rechtsonder. Ook kunnen de icoontjes allemaal worden getoond in een kleur naar keuze.

iOS 18 verschijnt vermoedelijk in september, als ook de nieuwe iPhones zijn onthuld. Een publieke bèta-versie, die voor iedereen te gebruiken is, wordt deze maand nog verwacht.

Meer iOS en mis niets met onze Bright-app.