Deze opvallende nieuwe functie van iOS 18 wordt nu al getest

©Apple

Deze opvallende nieuwe functie van iOS 18 wordt nu al getest
24 juni om 20:38
Laatste update: 24 juni om 20:42

Twee weken nadat Apple de nieuwste versie van iOS heeft aangekondigd, is vanavond de tweede bèta van iOS 18 voor ontwikkelaars uitgebracht. De update bevat twee handige vernieuwingen, waaronder een functie die de iPhone en de Mac dichter bij elkaar brengt. Er is echter slecht nieuws voor Europese iPhone-gebruikers.

Apple heeft tijdens zijn jaarlijkse ontwikkelaarscongres WWDC een hoop nieuwe functies in iOS 18 aangekondigd. Deze zullen echter niet allemaal in één keer verschijnen, maar geleidelijk aan worden uitgerold. Eerst kunnen ontwikkelaars ze testen, daarna volgen in juli de bèta-gebruikers en uiteindelijk volgt de release van iOS 18 in september.

Tegen die tijd hoopt Apple de nodige verbeteringen te hebben doorgevoerd. Het blijft dus even geduld hebben, maar dat neemt niet weg dat we alvast kunnen genieten van een beetje voorpret, nietwaar? De update die Apple vanavond heeft uitgebracht omvat in ieder geval twee vergelijkbare functies: iPhone Mirroring en Screen Sharing.

iPhone Mirroring

De nieuwe functie brengt je iPhone naar je Mac. Je kunt straks vanaf je computer zien wat er op je telefoon gebeurt, ook als deze is uitgeschakeld. Slecht nieuws voor mensen die hun MacBook prijzen omwille van het gebrek aan notificaties, goed nieuws voor mensen die maar al te vaak moeten schakelen tussen hun apparaten. Denk bijvoorbeeld aan het kopiëren van een tweefactorcode of het typen van een berichtje via je fysieke toetsenbord, in plaats van dat op je telefoon.

Dit zal de kloof tussen je Apple-apparatuur ongetwijfeld doen verkleinen. Bovendien heeft deze ontwikkeling mogelijk grote gevolgen op de lange termijn als blijkt dat gebruikers de voorkeur geven aan een dergelijk vloeibaar model in plaats van aparte schermen voor ieder apparaat.

SharePlay

Een andere functie waar Apple tijdens WWDC mee heeft uitgepakt heeft veel weg van de Mirroring-functie, maar dan door op het scherm van iemand anders op afstand aantekeningen te maken of zelfs de besturing over te nemen. Denk bijvoorbeeld aan je vader of moeder die weer eens is vastgelopen en jou als hulplijn heeft ingeschakeld. Nu hoef je dus niet meer stapsgewijs uit te leggen hoe je de Instellingen-app opent, maar kun je de gewenste taak gewoon van hen uit handen nemen.

Deze functie lijkt dan ook vooral in te spelen op het principe van hulp op afstand. Het voordeel daarvan is uiteraard efficiëntie, maar tegelijk kun je je afvragen of de ander op die manier wel iets leert van jouw geswipe en niet de volgende dag nog eens zal moeten vragen waarom de Bluetooth-speaker niet wordt gevonden. Met veel macht komt veel verantwoordelijkheid, zullen we maar zeggen.

Fouten verbeterd

Naast bovengenoemde twee functies, zal de uitgebrachte testversie van iOS 18 ook een hoop optimalisatie en bugfixes omvatten, inclusief enkele verbeteringen aan bestaande functies. Naast de bèta voor iOS 18, worden er overigens ook bèta-versies uitgebracht voor macOS Sequoia, iPadOS 18, watchOS 11, visionOS 2 en tvOS 18.

De publieke bèta-release van iOS 18 zal volgende maand plaatsvinden. Daarnaast zegt Apple een beperkt aantal Apple Intelligence-functies in de zomer uit te brengen.  

Voorlopig niet voor EU-gebruikers

Europeanen moeten langer geduld hebben. Apple heeft laten weten dat door de onzekerheid over de EU-regelgeving de functies Apple Intelligence, iPhone Mirroring en SharePlay Screen Sharing dit jaar nog niet worden aangeboden aan iPhone-gebruikers in de EU.

De nieuwe AI-functies van Apple zouden mogelijk in strijd zijn met de EU-regels, specifiek met betrekking tot de Digital Markets Act. Daarnaast lijkt de EU Apple alweer in het vizier te hebben naar aanleiding van hun vermeend machtsmisbruik rond de App Store.  

Volg meer Apple-nieuws en mis niets met onze Bright-app.