De dokter kan straks meekijken op je FitBit smartwatch

©Pexels

dokter meekijken FitBit smartwatch
11 juli om 08:32

Het grote voordeel van een smartwatch is dat het je gezondheid kan tracken. Hiermee informeer je jezelf over hoe je er lichamelijk voor staat. Deze data is alleen door jou te bekijken maar straks ook door je dokter.

Problemen met het hart kun je zichtbaar maken door het meten van de hartslag. Wanneer je hiervoor naar de dokter gaat kan deze alleen zien hoe de situatie op dat moment is. Draag je een smartwatch met de mogelijkheid om je hartslag te meten, dan heb je inzicht in een langere periode.

Meten en delen met de dokter

Het door Google overgenomen FitBit kan sinds enige tijd monitoren op atriumfibrilleren, ook wel boezemfibrilleren genoemd. Dit is een stoornis die onregelmatige en vaak een te snelle hartslag veroorzaakt. Dit is niet direct levensbedreigend maar kan wel schade aan het hart veroorzaken wanneer er niks aan wordt gedaan.

Wanneer je deze data wil delen met iemand anders, bijvoorbeeld een dokter, dan moet je deze handmatig downloaden. Om dit proces te vergemakkelijken werkt Google aan een WebAPI.

Hiermee kan de data van de smartwatch makkelijk geimporteerd worden in software die gebruikt wordt door een dokter of in het ziekenhuis. Het grote voordeel hiervan is dat een arts een patiënt van afstand kan monitoren op problemen met het hart. Hiermee kan men eerder detecteren of er een probleem is en is het efficiënter omdat de patiënt niet naar het ziekenhuis of de praktijk hoeft te komen.

Het delen van zulke data ligt natuurlijk gevoelig. Google zal daarom genoeg voorzorgsmaatregelen nemen om de gegevens te beveiligen. Vanzelfsprekend moet je deze functie straks zelf aanzetten. De detectie van boezemfibrilleren heeft de goedkeuring van het Amerikaanse FDA en een Europees CE-certificaat zodat het ook in Nederland gebruikt mag worden.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.