Eerste provider activeert zijn nieuwe 5G-frequenties in Nederland

©Pexels

Eerste provider activeert zijn nieuwe 5G-frequenties in Nederland
11 juli om 12:27
Laatste update: 11 juli om 12:37

Op 1 juli werd bekend dat de veiling van de 5G-frequenties afgerond was. KPN, Vodafone en Odido hebben allemaal een flinke duit in de schatkist gedaan. De eerste provider heeft nu de schakelaar omgezet .

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur heeft ervoor gezorgd dat er ruim 175 miljoen euro zal worden overgemaakt. De drie partijen kunnen nu hun 5G-netwerk gaan uitrollen. Mocht een van de providers niks met deze frequenties gaan doen om zo een concurrent dwars te gaan zitten, dat mag dus niet.

IGV

Er is namelijk een IGV ( Ingebruiknameverplichting) waaraan de providers moeten voldoen. Binnen 2 tot 5 jaar zal een provider een vooraf bepaalde geografische dekking moeten behalen. Met metingen zal het Rijk hierop toezien.

Odido, voorheen T-Mobile, laat er geen gras over groeien en heeft vandaag de schakelaar overgehaald. Hiermee kunnen de eerste klanten de extra capaciteit van het netwerk gaan ervaren. De masten die nu geactiveerd zijn, staan vooral in drukke gebieden. Later dit jaar zal de rest van Nederland de beschikking krijgen over de extra capaciteit.

Een 5G-frequentie biedt niet alleen extra capaciteit maar ook een hogere snelheid. Odido zal in augustus de snelheden van zijn klanten kosteloos verhogen. Het spreekt voor zich dat je alleen gebruik kan maken van de extra capaciteit en straks de extra snelheid wanneer je een 5G-abonnement hebt en een toestel dat beschikt over 5G.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.